Bladluis op je wietplant

Wat is bladluis?

Bladluis is een luis die ook op wietplanten voor komt en is er in verschillende soorten. Bladluis voedt zich met het sap uit je wietplant. Echter is het ook zo dat dit beestje virussen over kan brengen op je plant. Verschijnselen zoals misvormd, verkleurd en gedraaid blad duiden op bladluis. Een bladluis is ongeveer 1 a 2 millimeter groot en kan verschillende kleuren hebben, bijvoorbeeld wit, paars en groen. Ook zul je bladluis voornamelijk aan de onderzijde van het blad tegenkomen.

De bladluis laat een spoor kleverige stof achter op het blad, dit noemen ze ook wel honingdauw. Deze honingdauw is zeer geliefd bij mieren, bijen en wespen en deze kun je dus aantreffen als er honingdauw op je wietplanten zit.

bladluis wietplant

Bladluis – Dit een een zware aantasting van bladluis op een plant.

Welke soorten zijn er?

Bekijk hier van verschillende soorten een omschrijving. Er zijn meerdere soorten dan hieronder beschreven. Echter is bij iedere soort de bestrijding en kenmerken zo goed als gelijk.

Groene katoenbladluis

De groene katoenbladluis is 1 tot 2 millimeter groot en heeft een ovaal lijf. De kleur van dit beestje is zeer donkergroen, bijna zwart. Hij heeft voelsprieten die korter zijn dan zijn lijf en verder geen verdikkingen in de kop of het lijf.

bladluis katoen bladluis

Dit is een afbeelding van de Katoen.

bladluis perzikluis

Dit is een close-up van de Perzikluis.

bladluis aantasting wietplanten

Hier zie je een zeer zware aantasting van bladluis.

Groene perzikluis

De groene perzikluis wordt 1 tot 2.5 millimeter. Het lijf is ovaal met een opvallende voorkant van de kop. De kleur van dit beestje is geel groen en soms wat roodachtig.

Groene tabaksluis

Deze soort lijkt heel erg op de Groene perzikluis en het verschil is met het blote oog niet te zien, hiervoor heb je een microscoop nodig.

Wat is de natuurlijke vijand van bladluis?

Ze heeft een redelijk groot aantal natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld: sluipwesp, galmug, gaasvlieg of zweefvlieg. Veel van deze natuurlijke bestrijders kun je gewoon kopen in een tuincentrum of online.

Een lieveheersbeestje op mijn wietplant

Ook het bekende lieveheersbeestje houdt erg van bladluis, indien je bij een buitenkweek een lieveheersbeestje op je wietplant ziet, laat haar dan zitten. Ze doet geen enkele schade en een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Bij een binnenkweek moet je de lieveheersbeestjes niet gebruiken omdat ze zich dood vliegen tegen de warme bloeilamp.

bladluis bestrijden

Dit een lieveheersbeestje, als je deze op je wietplant ziet laat haar dan zitten ze de zal bladluis opeten.