Wiet kweken op hydrocultuur

Wiet kweken in hydrocultuur, wat is dat?
Hydrocultuur is simpel gezegd, wiet kweken in water. Er zijn 3 elementen erg belangrijk: Water, kunstmatig medium en voeding. Het spreekt voor zich dat lucht en licht hier ook bij horen, maar deze laat ik even buiten beschouwing. Als je deze drie punten kent, beheerst en toepast, dan heb je de belangrijkste eisen van Hydro kweken voor elkaar. Ook zijn er wat verschillende manieren van hydro kweken, maar de basis is hetzelfde. De wortels hangen direct in het water met de voeding.

Hydrocultuur, voordat je begint!
Helaas is het kweken van cannabis nog steeds niet toegestaan, echter wordt het hebben van maximaal 5 planten gedoogd – dit is wat anders dan dat het is toegestaan. Ook al heb je op je balkon wietplanten staan dan kan justitie ze alsnog gewoon afpakken als ze menen dat je overlast geeft. Hydrocultuur is een professionele manier van kweken. Hydrocultuur wordt gezien als dé manier van hennep kweken. Dit houdt dus ook in dat de eventuele straffen strenger zullen zijn dan wanneer je op aarde kweekt.

wiet kweken op hydro

Op deze afbeelding zie je hoe de wortels van de wietplant in een het water hangen

Waarom wietkweken op steenwol?
Steenwol wordt het meest gebruikt in de wiet teelt. Steenwol is goedkoop, licht, schoon, het neemt goed water op en is in iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Steenwol heeft een hoge PH waarde van zichzelf, het is dus raadzaam om dit te verlagen voordat je je planten erin gaat zetten. Steenwol heeft een lichte bufferwerking, maar niet veel in verhouding met aarde of cocos. Het is dus belangrijk om je PH goed in de gaten te houden. 2 keer per week is zeker geen overbodige controle. Steenwol zorgt echter wel gelijk voor een goede afdekking van je wortels. Dit is belangrijk om de voedingsstoffen te beschermen en om de algengroei in het water tegen te gaan.

Hydrocultuur met kleikorrels
Kleikorrels worden veel gebruikt door thuis en hobby kwekers. Het is herbruikbaar en eenvoudig te verkrijgen bij ieder tuincentrum. Hergebruik niet vaker dan 2 of 3 keer. Kleikorrels houden erg goed vocht vast, maar beiden minder steun aan wortel. Je kunt de zaailing beter eerst in een blokje steenwol kunnen zetten, dit levert meer stabiliteit op.

Hydro is kweken op water. De wortels die normaal in de pot zitten, hangen er nu buiten. Meestal wordt een plantje in een klein steenwol blokje gezet, hierna zetten ze haar in een potje met kleikorrels. Het potje is van een soort gaas, er is ruimte voor de wortels om doorheen te groeien en dat is ook de bedoeling. De wortels groeien uit het potje en zal uiteindelijk een redelijke bos wortels opleveren, deze hangen in het water. Kweken op hydro is niet geschikt voor beginners omdat het toedienen van voeding en het op peil houden van EC en PH waarden enorm van belang is.

hydro kleikorrels wietplant

Dit zijn kleikorrels die goed vocht vasthouden, deze worden vaakt gebruikt in een hydro kweek.

Kweken op hydro – Kleikorrels in deep water culture
Net als hierboven, met het verschil dat de wortels los in water hangen, en de plant in een vijver pot met korrels hangt, net in het water. Onder het mandje wordt een bruissteen geplaatst. Deze manier van hydro is erg onderhoudsvriendelijk en simpel voor een kweek met de zelfde wietsoorten. Je kan meerdere planten in een water bak plaatsen. Er is nagenoeg geen bufferwerking met deze methode. De buffer die je hebt, komt van de stofwisseling van de plant. Een snelle stofwisseling houdt in dat de plant zijn voedingsstoffen sneller verbrandt of gebruikt. Ze zal dus ook eerder last zal hebben van verkeerde voeding. Vaak is er een verwarmingselement voor het water nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Op deze manier nemen de wortels de maximale hoeveelheid vocht en voeding op.

Wat heb ik nodig voordat ik kan beginnen met het kweken op hydro?
In grote lijnen moet je rekening houden met de volgende spullen, een hele hoop is gewoon in een tuin- of bouwcentrum te verkrijgen. Ook op internet is er veel te vinden!

De volgende spullen zul je minimaal nodig hebben om te kunnen kweken op hydro

  • Steenwol blokjes
  • Planten voeding geschikt voor het kweken op hydro
  • Het is de investering waard om een complete voedingslijn aan te schaffen
  • Waterpomp
  • Waterslangen en leidingen
  • Medium bakken en – water bakken
  • Lucht pompje (bijvoorbeeld voor aquarium)
  • Luchtslang en bruis steen
  • Verwarmingselement (bijvoorbeeld voor aquarium)
  • Lekkage beveiliging (bezuinig hier niet op)
  • Ventilator
  • Afzuiging en koolstoffilter
  • Kweeklamp
  • Termo en hydro meter
  • EC en PH meter en middel om je PH aan te passen
Kweken op hydro

Kweken op hydro – Hier zie je de werking van een ‘eb en vloed’ (flood and drain) hydrosysteem

hydro kweken overzicht

Met een timer wordt bepaald wanneer de bak zich vult met water en voeding

Kweken op hydro – Beginnen met de kweek
Zorg nogmaals dat je kweekruimte en spullen schoon zijn. Je begint met het laten rijpen van je medium naar een pH waarde van ongeveer 5.6 tot 5.9. Om dit te bereiken is het nodig dat je de pH waarde van je water weet, en van je medium. Bekijk de verpakking van je pH min en lees daar in welke verhoudingen je het toe moet passen, dit is per merk verschillend. Het is verstandig het medium 2 dagen te laten staan op de pH waarde dat je wenst. De pH Waarde is van groot belang om kweken op hydro succesvol te laten verlopen.

Ontkiem de wietzaadjes en plaats ze in hun kweekmedium. Je zult nu ook je systemen in moeten schakelen. De verwarming gaat alleen aan als de lamp uit is. Ideaal is 19 tot 23 graden. Wietplanten uit tropische gebieden bijvoorbeeld sativa soorten vinden een temperatuur van 23 graden prettiger dan 19 graden. De luchtpomp staat standaard altijd aan. De waterpompjes staan aan maar hier is een uitzondering op als je op kleikorrels of steenwol matten kweekt. Deze mediums houden hun water goed vast, mits het niet te heet is. 4 keer per dag voor 15 minuten de pompjes aan is genoeg. Voor grote systemen is het raadzaam een waterpompje in het reservoir te plaatsen zodat er altijd wat beweging in het water is. Dit is trouwens ook goed voor de voedingsstoffen.

Meet regelmatig je medium, ga dagelijks kijken bij je planten en speur naar sporen van insecten, ongedierte of schimmels. Als je dit op tijd ontdekt kun je maatregelen nemen.

Kweken op hydro – De bloeitijd in een hydrocultuur
Bij het in bloei zetten van de planten veranderd er een heel belangijk onderdeel, de voeding. Ook hier is het per merk weer verschillend welke hoeveelheden er gebruikt worden. Aan te raden is om voeding te gebruiken van een fabrikant en geen verschillende merken door elkaar te gebruiken. Als je secuur bent met voeding, licht en lucht dan zul je een hele mooie hydrokweek hebben!

Wat is Aeroponics hydro kweek?
Aeroponics is een manier van kweken die ook wel luchtkweek genoemd wordt. Bij deze manier van hydro kweken hangen de wortels in de lucht en hangen helemaal vrij. Deze wortels worden door een vernevelaar besproeid met water en voeding. Op deze manier zou de opname van de voedingsstoffen het meest optimaal zou moeten zijn. Bekijk hier onder hoe een aeroponics kweek werkt.

Aeroponics-hydro-kweek

Hier zie je hoe een ‘luchtkweek’ in elkaar zit. De vernevelaars sproeien water met voeding tegen de wortels waardoor de opname beter zou zijn.