Roofmijt – wat is dat?

Het natuurlijke bestrijdingsmiddel roofmijt

De roofmijt is een heel klein beestje wat een beetje lijkt op een spin, maar het niet is. De roofmijt is kleiner dan 1 millimeter en is wit of oranje van kleur en heeft acht pootjes en monddelen waarmee ze hun prooi leegzuigen. Je kunt gekweekte roofmijt bij veel online tuincentra aanschaffen. In Nederland bestaan er tientallen soorten roofmijten, ze worden veel gebruikt door bomen- en plantenkwekers.

Het ontwikkelt zich nog veel sneller dan spint en het groeit van het ei-stadium naar het volwassen stadium in extreem korte tijd. Deze diertjes kunnen zich snel verplaatsen en zullen vrijwel direct op zoek gaan naar spint en spinteitjes.

  • Bij 15 graden duurt dit 20 dagen
  • Bij 20 graden duurt dit 7 dagen
  • Bij 30 graden duurt dit 3 dagen
roofmijt ongedierte

Roofmijt – Dit is de roofmijt die je prima in kunt zetten tegen onder andere spint.

roofmijt wietplant

Dit is een roofmijt die een prooi te pakken heeft. Je ziet duidelijk de fel oranje kleur van de roofmijt.

Welk ongedierte is prooi

Er zijn een groot aantal ongediertes die je kunt bestrijden met roofmijt. Ze eet onder andere spint, allerlei soorten mijt, honingdauw en stuifmeel. Het is doeltreffend als je de spint in een vroeg stadium ontdekt, dat is een van de redenen waarom je dagelijks bij je planten moet gaan kijken om te controleren op ongedierte.

Voordelen van roofmijt

Steeds meer thuiskwekers maken gebruik van dit nuttige beestje voor het bestrijden van verschillende ongedierte problemen bij wietplanten. Bij het gebruik van andere, nog toegestane middelen kan er resistentie ontstaan bij het ongedierte. Dit in tegenstelling tot roofmijt, het grootste voordeel van natuurlijke vijanden is dat het ongedierte nooit resistent kan worden. Een ander voordeel is dat het roofdiertje echt overal op de plant kan komen, dus ook op de kleinste plekjes waar je met een spuit niet bij komt.

LET OP: Roofmijt zal zich slecht ontwikkelen wanneer de omgeving een luchtvochtigheidsniveau heeft beneden de 60%. Ook temperaturen boven de 30 graden heeft een negatief effect op de roofmijt.