Scroggen – Je wietplant scroggen

Scroggen is een kweektechniek die veel toegepast wordt in de wat kleinere ruimtes. Deze kweektechniek is niet moeilijk en is makkelijk uit te voeren op verschillende manieren en met gebruik van verschillende materialen. Daarbij is het erg leuk om te doen omdat je er bijna dagelijks mee bezig moet zijn. Het doel van een scrogkweek is het zo optimaal mogelijk benutten van de ruimte die je hebt. Heb je een kleine kweekruimte en wil je er alles uithalen wat erin zit, dan is deze kweektechniek de beste manier.

Is elke wietplant geschikt voor een scrog?

Niet iedere wietplant is geschikt voor deze techniek. Sommige soorten wietplanten hebben erg stugge en harde takken die niet makkelijk onder het gaas te houden zijn. Van belang is dus dat de soort waarmee je wilt gaan scroggen flexibele en buigzame takken heeft.

scroggen

Scroggen – Op deze afbeelding zie je dat de uiteinden van de wietplanten door het gaas naar boven groeien. Bij deze wietplanten is de bloei net begonnen.

Wanneer kan ik beginnen met scroggen?

Je kunt deze techniek al vanaf een vroeg stadium in de groeiperiode toe gaan passen. Het beste is om te beginnen met scroggen als je wietplant zijn eerste zijtakjes aanmaakt. Dat zal ongeveer 2 – 4 weken na het ontkiemen plaats gaan vinden, er ontstaan dan nieuwe kleine scheuten aan de hoofdstam, dit zullen uiteindelijk de takken worden. Als deze takjes wat in lengte toegenomen zijn dan stop je ze om de 1 a 2 dagen onder het gaas, de takjes zullen namelijk door het gaat omhoog willen groeien en dat moet je gedurende het scroggen zien te voorkomen.

Met welke materialen kan ik scroggen?

Bij een scrog kweek is het dus het doel dat je de takjes van je wietplant laag houdt en voornamelijk in de breedte laat groeien. Dit kan door gebruik te maken van een ruitjespatroon in de vorm van gaas of gespannen touw. Je kunt in een kweekruimte stukken gaas plaatsen die het kweekoppervlak volledig bedekken, of je spant touw in hetzelfde ruitjes structuur als het gaas.

Het beste is gaas, dan het liefst geplastificeerd. Als je gewon gaas gaat gebruiken heb je kans dat het metaal je planten aan zou kunnen tasten, ook kan het zijn dat het gaas gaat roesten en dat kan tegen je toppen aan komen. Het nadeel van touw in een scrogkweek is dat het te slap is om de takjes, soms onder lichte druk, onder het touw te houden. De kans dat de plant het touw omhoog duwt is groot. Dit systeem met touw is wel weer heel geschikt om het gewicht van de toppen te dragen zodat je takken niet afbreken door het gewicht.

wietplant scroggen

Op deze afbeelding zie je vier White Widow wietplanten in een scrog kweek.

scroggen met gaas

Hier zie je duidelijk dat door het scroggen er een breed en groen bladerdek ontstaan is waaruit straks meerdere groten toppen gaan groeien.

Op welke manieren kan ik scroggen?

Als je 5 wietplanten in je kweekruimte zet dan kun ervoor kiezen om je gaas over de gehele oppervlakte te plaatsen, houd hierbij wel in de gaten dat je er straks nog bij moet kunnen om water te geven. Een ander manier om deze techniek toe te passen is per plant. Op deze manier kun je je planten afzonderlijk nog verschuiven en zitten niet alle takken van alle planten vast in het gaas.

Hoe lang moet ik blijven scroggen?

Er komt een moment dat je moet stoppen met het scroggen van je wietplant. Je moet deze techniek in ieder geval gedurende de gehele groeiperiode toepassen. Om de scrog kweek goed te laten verlopen stop je met deze kweektechniek in de laatste week groei of binnen de eerste week bloei. Een wietplant die eenmaal in bloei staat moet je niet meer scroggen.

Hoe scrog ik één wietplant

Je kunt op verschillende manieren een scrog kweektechniek toepassen. Je kunt, zoals eerder besproken, het gaas al je planten tegelijk heen leggen, de nadelen hiervan zijn dat je de pot niet meer kunt verplaatsen en dat bewateren wat lastiger is. Ook kan het oogsten wat vertragen doordat je sommige toppen uit het gaat moet ‘peuteren’. Een andere manier van scroggen is dat je scrogt bij één plant. Op deze manier hoef je deze kweektechniek niet op alle planten tegelijk toepassen, ook kun je op deze manier buiten scroggen. Bekijk hier onder een uitleg over hoe je het makkelijkst deze scrog-techniek toepast bij een enkele wietplant.

Scrog je wietplant stap voor stap

scroggen in pot

Dit is een pot waar je je wietplant in gaat scroggen. Voor deze methode is het van belang dat je kweekbak hoekig is en niet rond.

scrog pot met aarde

De eerste stap voor een scrog is het vullen van je pot met aarde.

scrog wietplant

Steek nu stevige stokjes in iedere hoek van je pot zoals je op de afbeelding ziet. Het gewicht van de aarde zal de stokjes overeind houden.

scrog opzet wietplant

Uiteindelijk meet je de afstand op tussen de stokjes zodat je weet welke afmetingen je gaas moet hebben. Het scroggen kan beginnen!

Misschien heb je interesse in…

Kweken op een scrog manier is een kweektechniek. Echter zijn er een aantal andere kweektechnieken die je zou kunnen toepassen bij je wietplant. Deze technieken zorgen meestal voor een hoger THC gehalte of een hogere opbrengst. Bekijk hier de kweektechnieken toppen, fimmen of Low Stress Training.