Wietkweken.com

Wiet kweken van A tot Z

Tips voor een goede buitenkweek

Wat is de beste plaats om in de natuur wiet te kweken?
De beste plaats om buiten in de natuur je wiet te kweken is als de omgeving een aantal zaken bevat. Om te beginnen een plaats met veel zonlicht, weinig vocht en goede grond.

De aarde
Een goede indicatie om te weten of de grond geschikt is voor een wietplant zijn brandnetels. Brandnetels zijn familie van de wietplant en houden van bijna dezelfde grond. De grond moet open van structuur zijn, dus geen harde aangestampte aarde. Hoe losser de grond hoe beter de wortels hun weg naar beneden kunnen vinden.

Vochtige omgeving
Groeit er mos op de plaats waar je buiten wilt kweken? Dan is de plaats niet geschikt voor een wietplant. Mos houdt van vocht en niet van zon, de wietplant houdt echt niet van een vochtige omgeving met te weinig licht. De kans op toprot en schimmels is vele malen groter.

Hoe houd ik insecten weg bij mijn wietplanten?
Hang een plakstrip op! Op deze manier kun je zien wat er rond vliegt en indien nodig maatregelen nemen. Buiten is insectenbestrijding een stuk lastiger dan binnen.

Hoe houd ik slakken weg bij mijn wietplanten?
Slakken reageren met koper. Kweek je in een pot dan kun je overwegen op een klein stripje koperdraad rondom je pot te klemmen. De slag zal een schokje krijgen en omdraaien. Misschien dat het ook werkt om een cirkel koperdraad op de grond om je stam heen te leggen.

Indien je in een pot kweekt kun je de pot in een schotel zetten op een klein blokje hout. Dit blokje hout is veel kleiner dan de onderkant van de pot. Op deze manier maak je het slakken erg moeilijk om tegen de zijkant van je pot te klimmen. Je plant staat echter wel wat minder stabiel.

 
  © Wietkweken.com 2010 - 2015