Bloeiperiode van je wietplant

Bloeiperiode van mijn wietplant – wat is dat?
De bloeiperiode of bloeifase is de fase van de plant waarin ze bloemen aanmaakt.

Wanneer begint de wietplant met bloeien?
Een wietplant begint met bloeien zodra ze minder uren licht krijgt. Een wietplant groeit met 18 uur licht en 6 uur duisternis, ze zal in de bloei gaan op het moment dat de 12 uur licht en 12 uur duisternis krijgt. De bloeiverschijnselen zullen ongeveer een week na overschakeling op 12-12 zichbaar worden.

Hoe kan ik zien dat de wietplant begint met bloeien?
Je herkend een wietplant in bloei aan kleine witte haren van ongeveer 7 millimeter lang. Op het moment dat je de eerste witte bloeihaartjes ziet ontstaan, dat is het teken dat de bloeiperiode begonnen is. Als je eenmaal de eerste kleine haartjes ziet ontstaan dan gaat het ineens snel, binnen een paar uur zijn er al bloeihaartjes bijgekomen. Op het moment dat je de klok op 12/12 zet dan kan het 5 a 6 dagen duren voordat je de eerste bloeiverschijnselen kunt zien. Op deze foto zie je de allereerste bloeiverschijnselen.

Hoelang bloeit een wietplant?
Een wietplant bloeit gemiddeld tussen de 7 en 14 weken, dit is per soort verschillend. Vooral de sativa soorten hebben altijd een lange bloeiperiode, de indica soorten hebben juist een hele korte bloeitijd. Bekijk hier het verschil tussen indica en sativa.

eerste bloeiharen wietplant

Hier kun je zien dat je wietplant begonnen is met bloeien. Vanaf dit moment gaat het erg snel en zullen de bloeiharen snel in aantal toenemen

Hoe ziet een wietplant in bloei eruit?

wietplant in bloei

Deze Black Domina (Huismerk Wietzaadjes.nl) wietplant staat al weken in de bloei en begint aardig groot te worden.

wietplant bloeien

Deze NY Diesel (Huismerk Wietzaadjes.nl) is bijna oogstrijp, ze is aan het einde van haar bloeiperiode

wietplant in de bloeifase

Deze mooie bubblegum van het Huismerk van Wietzaadjes.nl staat uitbundig in bloei.

Moet ik voeding geven in de bloeiperiode?
In de bloeiperiode heeft de plant erg veel stoffen nodig. Als ze dit niet krijgt dan zal ze bijvoorbeeld geel worden, hierdoor kan de plant niet optimaal groeien en zal een achterstand oplopen en minder presteren. Er zijn vele merken biologische bloeistimulatoren en voeding te krijgen die je plant op en top gezond houden!

Luchtvochtigheid tijdens de groei en bloei
De luchtvochtigheid van je bloeiruimte is een zeer belangrijk onderdeel als je rot en schimmels wil voorkomen. Tijdens de bloei mag de luchtvochtigheid niet te hoog zijn, dit in tegenstelling tot de groeiperiode van de wietplant. Tijdens de bloei is 40% – 50% luchtvochtigheid prima, in de groeiperiode mag dit best 50% – 70% zijn.

Wat mag ik niet doen in de bloeiperiode van de wietplant?

  • Je mag haar donkere uren niet onderbreken met licht, ook niet heel even
  • Pak de toppen niet met je vingers vast, dit beschadigd de top
  • Pas op met verplaatsen, de toppen maken de takken ‘topzwaar’ waardoor een tak gemakkelijk om kan knakken
  • Fimmen, snoeien en toppen mag je alleen doen in de groeiperiode, of in de eerste week nadat je de klok op 12/12 gezet hebt. Persoonlijk zeg ik, zorg dat je plant nog minimaal een week kan groeien om zich te herstellen.

De volgende stap

De bloeiperiode van een wietplant is een mooie periode. In deze tijd maakt de wietplant bloemen aan die je met de dag zult zien groeien en verdikken. Ook de geur zal naarmate de bloei vordert ook toenemen. Na weken van bloeien is de wietplant uiteindelijk klaar om geoogst te worden, bekijk op deze pagina hoe je een wietplant moet oogsten.