Toprot in je wietplant

Toprot in je wietplant, wat is dat?
Toprot is een beschadiging van de bloemen van de wietplant. Deze rot ontstaan vanuit de binnenkant van de top, het is dus van groot belang dat je je planten regelmatig controleert, het verspreidt zich namelijk razendsnel.

Hoe ontstaat toprot?
Het komt het meest voor bij planten die in een omgeving staan die te vochtig is. Ook kan het zijn dat bij buitenplanten het weer te slecht is. Veel regen of mistige ochtenden zullen de kans op toprot vergroten.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid verlagen?
Zorg voor een betere luchtstroom, plaats een zwenkventilator in je kweekruimte en zorg dat je uiteindelijk ongeveer 50 – 60% luchtvochtigheid hebt. Zeker in de bloeiperiode is een te hoge luchtvochtigheid zeer slecht, dit kan de kans op toprot aanzienlijk vergroten. Richt de ventilator niet direct op de toppen, liever iets lager. Laat de ventilator niet te hard draaien, lucht verplaatsen gaat al met de ventilator op stand 1. Voel met je handen of er lichte wind te voelen is in het hele gebied van de planten.

toprot-wietplant-top

Een topje met duidelijk in het midden de toprot. Bron: Strain Hunters forum

Hoe herken ik toprot in mijn toppen?
Hoe herken je het rotten van je top? Het gedeelte van de top die rot is heeft een andere kleur ten opzichte van de rest van de bloem. De stukken die rot zijn, zijn grijs van kleur. Ook zitten deze rotte stukken los. Je kunt toprot er heel eenvoudig uittrekken, dit in tegenstelling tot een goeie top.

Hoe verwijder ik het uit de toppen van mijn wietplant?
Het makkelijkst is de rotte stukken er met je vingers uit te trekken, je zult gelijk merken dat de stukken met toprot heel makkelijk los te trekken zijn, de bloemen die goed zijn zitten vast. Pluk dus alle rotte en loszittende stukken uit de top totdat je de grijze kleur van de rot niet meer ziet.

toprot in wiet top

Toprot is hier duidelijk zichtbaar als grijze pluizige rot die van binnenuit ontstaat

top toprot wietplant

De toprot is hier ook duidelijk zichtbaar maar dan meer bruinig van kleur.

Hoe kan ik aan de buitenkant van de top toprot controleren?
Als je niet weet of er aan de binnenkant toprot zit kun je eens voorzichtig trekken aan de kleine bladpunten die uit je top steken. Indien er toprot aan de binnenkant zit trek je dit blaadje er zeer gemakkelijk uit zonder kracht te zetten. Dit is een teken dat er toprot aanwezig kan zijn, de kans is in ieder geval groot. De bladeren horen vast te zitten en niet zeer gemakkelijk los te trekken. Indien er een blaadje zeer eenvoudig uit de bloem te trekken is dan moet je de top eens openvouwen en de binnenkant bekijken.

Kan ik toprot roken?
Nee, toprot moet je niet roken. De kans dat je er ziek van wordt is zeer groot. Knip de toprot ruim uit je toppen om te voorkomen dat je het per ongeluk alsnog oprookt.