Wiet oogsten knippen

Wanneer weet ik dat ik mijn wietplant kan oogsten?
Het eerste wat belangrijk is, is dat je plant rijp genoeg is om geoogst te worden. Dit kun je zien aan de lange witte draden (de bloeiharen) die uit de bloemen komen. Zijn 80% van deze haren bruin dan is het tijd om te oogsten. Als je iets eerder oogst zul je merken dat je meer high dan stoned wordt van het gebruik ervan.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik ga oogsten?
Als je je wietplant gaat oogsten is het handig alles van tevoren in orde te maken, zorg voor een schone omgeving, een goede schone schaar, eventueel plastic handschoentjes en zorg dat je drooghok klaar is om gebruikt te worden. Start met het wegknippen van alle grote bladeren, zo houd je een plant over met veel kleine blaadjes en geen groot blad. Knip ongeveer een halve centimeter blad rondom je toppen weg, de uitstekende wietblaadjes zullen indrogen en krimpen. Het blad waar THC op zit zou je eventueel kunnen laten zitten. Dit blad zit meestal dicht tegen de toppen aan.

oogstrijp wietplant top

De top van deze wietplant is oogstrijp, als je een week eerder oogst dan veranderd ook het effect.

Wanneer is mijn wietplant oogstrijp?

Als je een wietplant niet op het goede moment oogst gaan er werkzame stoffen verloren. Het is dus van belang dat je de wietplant op haar hoogtepunt in de bloei oogst. Je kunt aan een top zien wanneer deze oogstrijp is. Bekijk hieronder de afbeeldingen van de bloeiharen in de bloei en wanneer deze oogstrijp zijn. Pak de toppen in de bloeiperiode niet vast, hiermee beschadig je de bloeiharen waardoor ze doodgaan en uitdrogen. Toppen die heel vaak vastgepakt zijn lijken soms zelfs oogstrijp omdat alle bloeiharen door het beetpakken beschadigd zijn.

wietplant bloei niet oogstrijp

Deze lange witte haren noemen ze de bloeiharen. Deze zijn duidelijk zichtbaar als een wietplant in bloei staat. Zolang de bloeiharen allemaal wit zijn is de plant nog niet rijp.

Wietplant oogstrijp

Dit zijn bloeiharen die uitgedroogd zijn, als 80% van de bloeiharen bruin zijn dan is de wietplant rijp en is het tijd om haar te oogsten.

wietplant oogsten

Het doorknippen van de stugge hoofdstam van de wietplant gaat perfect met deze tang!

Hoe moet ik mijn wietplant oogsten?
Je wietplant oogsten kan op verschillende manieren:

  • Je laat de plant in de pot of grond staan en knipt zo het grote blad eraf. Hierna knip je het kleine blad rondom de toppen weg en uiteindelijk houd je een kale plant over met alleen de bloemen.
  • Je knipt iedere keer een tak af en knipt hier het blad weer vanaf. Je kunt de takjes dus per stuk gaan knippen, dit is iets handiger omdat je niet iedere keer je plant hoeft te draaien.
  • Je kunt ook je wietplant in zijn geheel afknippen en neerleggen om er vervolgens takjes af te knippen.

Er is geen beste manier, iedereen oogst zoals hij/zij het prettig vindt.

Oogsten – Het knippen van de toppen

Wat moet ik weg knippen en wat moet ik laten zitten? Knip al het blad rondom de toppen weg net zo lang totdat je een mooie egale top overhoudt. Bij het wegknippen van het uitstekende blad laat je ongeveer een halve centimeter tot een centimeter blad zitten, dit droogt namelijk in en zit meestal vol met THC. Als je goed naar het blad kijkt dan zul je zien hoe dichter je bij de top komt hoe meer witte kristallen er op het blad zitten zitten, knip dus niet het blad weg waar de witte kristallen op zitten!

Wiet top voor knippen

Zo ziet de top van een wietplant eruit vóór het knippen.

Wiet top na knippen

Zo ziet de top van een wietplant eruit na het knippen.

Wat kun je doen met blad of knipafval?

Na het oogsten heb je een hele berg met blad en knipafval. Echter is veel van deze restanten nog bruikbaar voor het verwerken in recepten of thee. Je kunt heel veel leuke dingen doen met het afval, het is echter wel van belang dat je weet welke blaadjes je weg moet gooien en welke blaadjes bruikbaar zijn. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over het gebruik van het knipafval van een wietplant die geoogst is.

wietplant knippen en oogsten

Dit is een Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl. Op deze afbeelding kun je zien hoe een wietplant eruit ziet voor het oogsten.

wietplant na het oogsten

Deze Grapefruit van het Huismerk van Wietzaadjes.nl is op de juiste manier geoogst en geknipt. Je ziet duidelijk dat je nu alleen de toppen (wiet) over hebt.

De volgende stap

Na het oogsten en knippen van je wietplant ben je klaar om je topjes te laten drogen. Het is van groot belang dat je op de goede manier droogt omdat je anders last kunt krijgen van rot of schimmels en dat kan alsnog je hele oogst onbruikbaar maken. Lees hier alles over het op de juiste manier drogen van je wietplant.

Misschien heb je interesse in…

Ook heb je na het oogsten een hoop knipafval. Veel van dit blad bevat de werkzame stof THC, zorg dat je weet welke blaadjes niet bruikbaar zijn en welke blaadjes wel. Lees hier alles over het gebruik van knipafval.