Klieven van je wietplant

Wietplant klieven, wat is dat?
Wanneer de bloemtoppen van de vrouwelijke wietplant goed ontwikkeld zijn, passen we een kunstgreep toe om de wietplant tot een hogere THC-produktie aan te zetten. Klieven is afkomstig uit Zuidoost Azië en gaat als volgt in zijn werk:

Hoe moet je een wietplant klieven?
We binden onder de onderste zijtakken een stuk touw of tyrips vrij stevig om de stengel. Vervolgens drukken we een scherp mes in de vezelrichting dwars door de stengel heen, net onder het touw. We drukken dit mes naar beneden totdat je een snede hebt van ongeveer 10 cm lang. Deze snede moet nét boven de grond eindigen. Trek het mes er nog niet uit.

Door deze snede drukken we vervolgens een stokje dat de dikte heeft van een potlood. Dit gaat het beste door het mes terug te drukken tot iets boven het midden en het mes vervolgens 90 graden te draaien. Tussen de beide helften komt een opening te zitten waardoor je het stokje makkelijk tussen beide helften kunt plaatsen. Na het plaatsen van het stokje breng je het mes terug in de rechte positie en trek het er voorzichtig uit. Het stokje moet voorkomen dat beide stengelhelften weer tegen elkaar trekken. Het touwtje boven de snede dient om verder inscheuren van de stengel te voorkomen.

TIP: Als je zorgt dat het stokje wat je door de stam heen steekt een punt heeft, dan kun je hem makkelijker in de snede van de stam drukken.

wietplant klieven

Klieven – Hier zie je duidelijk de opening in de stam.

Meer THC door klieven? Hoe kan dat?
Deze ingreep heeft tot gevolg dat de opwaartse sapstroom van de plant gestoord wordt. Dit dood de plant niet maar er worden daardoor wel minder voedingsstoffen en water naar de toppen vervoerd. Als gevolg daarvan stopt de vegetatieve groei. In plaats daarvan gaan de kliertjes extra THC afscheiden om de nu sterkere uitdroging te voorkomen.

Krijg ik meer opbrengst door het klieven?
Een wietplant die je gaat klieven zal niet meer opbrengst hebben dan een wietplant die niet geklieft is. Klieven heeft maar één doel en dat is uiteindelijk een wiet opleveren met meer THC.