Groeien – Je wietplant laten groeien

De groeiperiode van je wietplant
Na het ontkiemen begint het jonge wietplantje aan haar groei. In deze groeiperiode zal de wietplant groter worden zonder hierbij bloemen (wiet) aan te maken. Het is belangrijk dat je wietplant in de groeiperiode gezond is, anders zal haar groei achterblijven en dit zal uiteindelijk minder opbrengst opleveren.

Bij hoeveel uren licht groeit een wietplant?
Een wietplant blijft in de groeifase als ze 18 uur licht en 6 uur duisternis krijgt. Met deze lichturen zal ze alleen maar groeien en groeien zonder wiet aan te maken. Zolang de wietplanten 18 uur licht krijgen per dag zullen ze dus geen wiet aanmaken. Om ze in de bloei te zetten zul je het aantal uren licht naar beneden moeten halen. De bloei treedt in bij 12 uur licht en 12 uur duisternis.

wietplant groeiperiode

Deze wietplant in de groeiperiode is mooi groen en super gezond.

Voeding in de groeiperiode van je wietplant
Tijdens de groeifase van je wietplant heeft ze behoefte aan goede bouwstoffen. Zonder deze stoffen groeit ze ook, maar je zult duidelijk meer opbrengst hebben als je haar de goede voeding geeft. Er zijn verschillende merken die groeivoeding op de markt brengen. Een goed merk is Cana en is verkrijgbaar in een groot aantal growshops.

Hoe groot groeit een wietplant?
Hoe groot een wietplant wordt is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die haar wortels hebben. Hoe meer ruimte de wortels hebben, des te groter wordt de wietplant. Er zijn wietplanten die in de volle grond een hoogte van 4 meter kunnen halen, bij een binnenkweek zullen de meeste mensen niet hoger gaan dan 70 centimeter. Binnen heb je meestal minder ruimte in de hoogte en de planten staan in potten dus hun wortelruimte is beperkt. De planten hoeven uiteindelijk ook niet zo groot te worden.

Kweektechnieken toepassen in de groeiperiode
De meeste kweektechnieken worden toegepast in de groeiperiode van de wietplant. Bijvoorbeeld je wietplant toppen of fimmen, dit doe je in de groeiperiode en niet in de bloeiperiode. Je kunt dus in de groeiperiode van alles met je plant doen omdat het leuk is, of omdat het uiteindelijk iets meer wiet oplevert.

wietplant groeiperiode

De kruin van de wietplant die in haar groeiperiode zit.

TIP: Je kunt bij een binnenkweek jonge wietplantjes ook prima laten groeien onder een combinatie van warm-white en cool-white TL verlichting. Je moet de TL armaturen dicht boven de planten hangen en minimaal 4 TL buizen gebruiken. Het is belangrijk dat je deze twee kleuren (warm-white en cool-white) met elkaar combineert voor het beste resultaat.

Wietplant groeiperiode verloop

Op deze afbeelding kun je heel mooi het verloop van de groei van de wietplant zien.

De volgende stap

Als je wietplant bij een binnenkweek de juiste hoogte heeft bereikt, wordt het tijd haar in bloei te gaan zetten. Op het moment dat de bloei begint gaat de plant ook andere eisen stellen. Lees alles over de bloeiperiode van de wietplant op de pagina De bloeiperiode.