Voorgroeien onder TL verlichting

Lampen – Groeien onder TL verlichting
Zoals bekend heeft je plant een groei- en een bloeiperiode. In beide periodes heeft de plant verschillende lichtkleuren nodig. Het voorgroeien onder TL verlichting gaat prima!

Kan ik ook bloeien onder TL verlichting?
TL verlichting is erg zwak. Je kunt opzich wel bloeien onder een TL lamp maar de opbrengst zal behoorlijk lager zijn dan wanneer er een volwaardige HPS bloeilamp gebruikt wordt. Dit is voornamelijk doordat een TL lamp een zeer zwakke lichtbron is.

Wat is het voordeel van groeien onder TL verlichting?

  • Deze lampen verbruiken zeer weinig stroom
  • Het is niet duur en is in iedere bouwmarkt te koop
  • TL Buizen geven nauwlijks warmte af

Wat is het nadeel van TL verlichting?

  • Deze verlichting is zwak en verliest snel stralingsdiepte
  • Ze geeft je veel minder opbrengst/kwaliteit dan een HPS lamp

Hoeveel TL buizen heb ik nodig?
Als je uitgaat van 5 wietplantjes die je gaat laten groeien onder TL verlichting, dan is het beste om minimaal 4 TL buizen. Deze verlichting moet je plaatsen in een armatuur, dit is een behuizing waarin je de TL buizen kunt klikken. Ook zit er meestal in een armatuur een reflecterende binnenkant waardoor het licht gereflecteerd wordt en je dus meer lichtopbrengst hebt.

kweken onder TL lampen

Zo ziet een armatuur eruit die geschikt is voor 2 TL buizen.

Welke TL buizen heb ik nodig?
Tijdens de groeiperiode heeft de plant wit/blauw licht nodig. Deze kleuren zitten ook in bepaalde soorten TL buizen. Wil je TL verlichting gebruiken om onder voor te groeien zorg dan dat je de kleuren Cool White en Warm White gebruikt. Je hebt dus 2 kleuren TL buis en je hebt dus ook een TL armatuur nodig waar je minimaal 2 TL buizen in kan zetten.

Waar moet ik rekening mee houden bij kweken onder TL verlichting?
Belangrijk is dat je planten zo dicht mogelijk onder de TL lamp staan. Je zult dus moeten zorgen dat alle planten dezelfde hoogte hebben anders zijn er planten die te weinig licht zullen krijgen. Een TL buis geeft nauwlijks warmte, het kan daarom ook geen kwaad dat het blad bijna de armatuur raakt waar de TL lampen in zitten.
Wat ook van belang is, is dat je twee kleuren TL lamp bij elkaar hangt. De beste resultaten zul je bereiken met Cool White en Warm White kleuren. In een armatuur van 4 TL buizen wissel je deze kleuren af. Dus: Cool-white / Warm-white / Cool-white / Warm-white.

Als de afstand tussen de bovenkant van de planten tot de TL lamp te groot is dan gaat je planten zelf zoeken naar meer licht. Het resultaat is een plantje wat gaat strekken en misschien zelfs om kan vallen. Dit doet zich vooral voor bij zaailingen (net ontkiemde plantjes).

wiet kweken TL lampen

Gezonde wietplantjes in de groeiperiode onder TL verlichting.