Fimmen – Hoe moet ik mijn wietplant fimmen?

Een wietplant fimmen, hoe werkt dat?
Fimmen is het snoeien van je wietplant, dusdanig dat er minimaal 2 toppen ontstaan. Dit kunnen er dus ook 3 of 4 zijn mits goed gefimt. De opbrengst zal hierdoor iets toenemen, je hebt er echter wel wat meer werk bij het oogsten van de wietplant. Bij het fimmen knip je 2/3 van je scheut af. Experimenteer hiermee en kijk wat het resultaat wordt.

Wanneer moet ik fimmen?
Je kunt dit doen als ze minimaal 2 vertakkingen heeft (de stammetjes van de bladeren dus meegerekend) en ze nog in de groeiperiode zit. Je kunt dit doen totdat de bloei begint, vanaf de bloeiperiode moet je de plant met rust laten en geen snoeitechnieken meer toepassen.

Om welke reden zou je een wietplant fimmen?
Allereerst is het leuk om het gewoon eens te proberen. Je kunt er niet veel mee verpesten, je moet je er wel aan houden dat je niet in de bloeiperiode gaat fimmen. Ook kun je door te fimmen iets meer wiet van je plant oogsten, dit is niet veel maar het scheelt. Fimmen is niet de manier om je

Alle takjes van de wietplant fimmen?
Wat gebeurt er als je alle takjes van je wietplant gaat fimmen? Het resultaat is een plant met heel veel kleine topjes wiet. Je hebt hierdoor veel meer werk bij het oogsten en je opbrengst gaat juist omlaag in plaats van omhoog. fim alleen de hoofdstam en niet de zijtakken, ze zijtakken zullen alleen maar meerdere maar veel kleinere topjes aanmaken.

Waar moet ik de wietplant afknippen?
Hier zie je een afbeelding met een rood streepje. Op deze hoogte knip je de scheut af. Experimenteer ermee, je kunt niet veel verpesten, het ergste wat je kunt doen is de scheut te ver eraf knippen (lager dan het rode streepje). In dat geval heb je getopt en krijgt je wietplant alsnog 2 toppen, maar niet meer. Bij goed fimmen kun je wel 4 toppen krijgen in plaats van één hoofdtop.

wietplant fimmen waar knippen

Hier zie je waar je de scheut af moet knippen

fimmen meer toppen

Dit zullen uiteindelijk 4 hoofdtoppen worden.

Scherpe en schone schaar!
Zorg dat je een schone en scherpe schaar gebruikt bij het fimmen. Het is af te raden om het topje met je vingers te verwijderen omdat je dan veel minder nauwkeurig werkt dan met een goede schaar.

Wanneer zie ik hoeveel toppen ik ga krijgen?
Eén week later kun je al een heel eind zien hoeveel hoofdtoppen je wietplant gaat maken. je ziet dan duidelijk kleine vertakkingen die later dus uitgroeien tot de daar werkelijke wiet top.