Witte vlieg op je wietplant

Wat is Witte vlieg?

Witte vlieg is een klein vliegje met witte vleugeltjes. Dit beestje wordt ook wel Motluis genoemd en zijn ongeveer 1 á 2 millimeter in lengte. Ze hebben een elliptische vorm en hebben een roomwitte kleur. Je kunt deze beestjes met het blote oog zien, helemaal mooi is een vergrootglas.

Ze ontwikkelt wat langzamer dan spint en trips. De ontwikkeling van ei-stadium tot volwassen stadium is afhankelijk van de temperatuur.

  • Bij 15 graden duurt dit 60 dagen
  • Bij 25 graden duurt dit 30 dagen
  • Bij 35 graden duurt dit 20 dagen
witte vlieg wietplant

Dit is een close-up van de witte vlieg

Hoe kan ik Witte vlieg herkennen?

Het zit voornamelijk aan de onderkant van het blad. Hier eten de beestjes en planten zich daar ook voort. Ze zullen zich verspreiden over de gehele onderkant van het blad, niet alleen bij de bladstengels. Je kunt deze vliegjes prima zien met een vergrootglas en dan zul je ze direct herkennen.

witte vlieg aantasting

Dit is het gevolg van wat witte vlieg aan kan richten.

witte vlieg plaag

Witte vlieg – Deze aantasting is in vergevorderd stadium

De schade die de beestjes aan het blad toebrengen vormt zich naar verloop van tijd een opeenhoping van honingdauw op de bladeren. Hierdoor zullen er allerlei schimmels kunnen ontstaan die je plant ernstig kunnen aantasten. Ook de witte vlieg bijt in het blad en zuigt gedeeltes van het blad leeg, met als gevolg gele vlekken op het blad.

Wat is de natuurlijke vijand?

De vijand van de Witte vlieg is de sluipwesp, deze wordt ook wel encarsia formosa genoemd en is simpel online te bestellen.

Andere soorten ongedierte

Er zijn nog meer soorten ongedierte die je wietplant ernstige schade kunnen toebrengen. Niet alleen de Witte Vlieg kan voor problemen zorgen, ook bladluis, trips en spint zorgen voor schade aan de wietplant waardoor de groei, bloei en opbrengst aanzienlijk zullen vertragen en verminderen.