Lang dun steeltje bij wietplantje

Waarom wordt na het ontkiemen het steeltje van mijn zaailing / wietplantje lang?
Het kan zijn dat een zaailing een lang stengeltje kan krijgen en hierdoor ombuigt. Dit ontstaat als het licht te ver van de plant af hangt of dat bij een wietkweek buiten de zon te weinig kracht heeft.

Wanneer een zaailing, of zelfs een iets oudere, een lange dunne steel krijgt dan heet dat ‘strekken’. Het wietplantje doet dit om op deze manier dichter bij het licht te kunnen komen en op die manier meer licht op te kunnen nemen. Het vormen van een lang en dun steeltje doet zich voornamelijk voor in de groeifase van de plant. Als de bloei eenmaal begonnen is dan staat bij de meeste wietsoorten de groei zo goed als stil. Voornamelijk sativa soorten hebben de neiging om in de bloei nog wat in hoogte toe te nemen. De sativa soorten hebben wel de eigenschap om, als (jong) volwassen plant iets meer uitrekt in de hoogte tijdens de groeiperiode.

Wat moet ik doen tegen het strekken van een wietplant bij een binnenkweek?
Als je wietplantje een dunne stengel krijgt bij een binnenkweek dan kunnen er twee oorzaken zijn.

Wietplantje met lang dun steeltje.

De lichtbron hangt te ver van de wietplant af
Oplossing: Hang je lamp lager, de ruimte tussen je lamp en de bovenkant van de wietplantjes moet kleiner worden. LET OP: Houdt wel de temperatuur in de gaten. Als de lamp te dicht boven je planten hangt kan dat het blad beschadigen en doen afsterven. Als het te heet is voor je eigen hand, dan is het ook te heet voor de plant.

De lichtbron is te zwak
Oplossing: Neem een lamp met meer kracht. Hoe krachtiger je lamp, hoe beter een wietplant zal groeien. Als je bijvoorbeeld gaat groeien onder een spaarlamp van 40 watt dan zal je plant zeker gaan strekken. Wil je zorgen voor een goede groei, zorg dan dat je genoeg kracht in de lampen hebt zitten om te plant van voldoende licht te voorzien. Voorgroeien kun je doen onder voldoende cool-white en warm-white TL-verlichting of onder een HPS lamp die bestemd is voor groei en bloei. Strekken kan zich ook voordoen als je in de winter en plantje op de vensterbank zet.

Wat ik doen tegen een dun steeltje bij een buitenkweek?
Indien je wietplantje bij een buitenkweek een lang en dun steeltje krijgt dan kan dat verschilende oorzaken hebben:

Je wietplant staat in de schaduw en niet in de volle zon
Een wietplant houdt heel erg van zon. Het is daarom van belang dat je wietplant zoveel mogelijk in direct zonlicht staat. Een wietplant hoort niet in de schaduw te staan, dit zal ook absoluut negatief zijn voor het groeien en bloeien van je wietplant. Als je plant niet in de volle zon staat is de kans dat ze gaat strekken heel erg groot.

De tijd van het jaar is niet geschikt om buiten te kweken
In de periode van november tot ongeveer april geeft de zon niet haar maximale vermogen af. In deze tijd van het jaar is de zonkracht veel lager dan in de zomer, deze periode is dus (afgezien de temperatuur) niet geschikt om een wietplant onder zonlicht groot te brengen. Als je in april al wil ontkiemen en voorgroeien op de vensterbank zal dit ook resulteren in een zaailing die enorm gaat strekken. Wacht tot begin mei, dan begint de zonkracht iedere dag weer toe te nemen tot het midden van de zomer, daarna neemt het weer af.