Hoeveel en hoe vaak moet ik mijn wietplant water geven?

Hoe vaak en hoeveel water je aan je wietplant moet geven is meestal lastig te omschrijven. Als je een wietplant te weinig water geeft gaat ze slap hangen en zal de groei of bloei langzaan vertraagd stopgezet worden. Het is dus van belang dat je wietplant voldoende water krijgt en regelmatig. Als je iedere keer wacht met water geven totdat het blad slap hangt dan is dat niet goed voor de plant. Er ontstaat stress maar ook vertraging in de ontwikkeling van de wietplant. Hoe vaak en hoeveel water je moet geven aan je wietplant is van een aantal factoren afhankelijk.

De potgrootte

De potgrootte bepaalt uiteindelijk hoe vaak je je wietplant water moet geven. Een grote pot met aarde droogt veel minder snel uit dan een kleinere pot met aarde, water geven zul je dus vaker moeten doen om uitdroging te voorkomen. Het is van belang dat je regelmatig aan de aarde voelt om te kijken of het vochtig genoeg is. Door een kleine pot te gebruiken warmt de aarde in de pot veel sneller op, hierdoor zal je aarde enorm snel uitdrogen. Het kan zo snel uitdrogen dat je pot na 12 uur al helemaal door en door droog is.

Temperatuur in de kweekruimte

Hoe hoger de temperatuur in je kweekruimte is, hoe sneller vocht zal verdampen en zo ook het vocht in de aarde. Aangezien een wietplant van hogere temperaturen houdt is de kans groot dat het warm is in de kweekruimte. De meeste warmte van de kweekruimte is afkomstig van een HPS lamp. Hoe hoger het wattage van een HPS lamp, des te meer warmte hij afgeeft.

wietplant te weinig water

Zoals je ziet hangt het blad van deze wietplant slap. Deze wietplant heeft dringend water nodig. Het had niet veel langer moeten duren want dan was deze wietplant niet meer te redden.

wietplant water geven

Na het water geven van de wietplant zie je na een half uur al resultaat, het blad gaat weer omhoog staan.

Water geven aan je wietplant

Wanneer weet je of je een wietplant genoeg water geeft? Er is eigenlijk maar een goede manier om dit te doen en dat is met je handen. Aarde moet vocht bevatten, compleet droge aarde die bijna stuift is niet goed. Het is ook niet goed als je pot met aarde een modderbad is. Zorg voor een goede middenweg, voel aan de aarde en steek desnoods je vinger een stuk in de aarde. Zo kun je prima inschatten hoe droog de grond is en of het tijd is om je wietplant water te geven. Als je je vinger erin prikt en je kunt daarna de aarde zonder moeite van je vinger af blazen of wrijven zodat er totaal geen aarde op je vinger zichtbaar meer is, dan is je aarde te droog. De aarde mag zodanig nat zijn dat het aan je vingers blijft plakken als je de aarde aanraakt.