Een kweekruimte, hoe en wat?

Soorten kweekruimtes
Je kunt in bijna iedere ruimte binnen wiet kweken. In een kamer, of in een kweekkast in een kamer. Ik ga er vanuit dat we een kweekkast in een bestaande ruimte maken, 1 x 1 meter en 2 meter hoog. Je kunt je kweekkast zelf bouwen van hout, erg leuk om te doen en je kunt hem helemaal inrichten aan je wensen. Je kunt ook kiezen voor een kweektent, dat is inderdaad een soort vierkante tent bestaande uit een geraamte en een speciaal folie of zeil waarmee de ruimte gemaakt wordt. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen.

Zijn er kant en klare kweekruimtes?
Ja! Er zijn kweektenten van Secret Jardin die je zeer eenvoudig zelf opzet en afbreekt. Secret Jardin zijn een van de beste kweektenten. Op deze manier kun je simpel en snel een zeer goede ruimte neerzetten voor je wietplanten. Met een volledig beklede binnenkant met reflectiefolie, een aantal ritsen om je ruimte te openen en te sluiten en gaten die bestemd zijn voor lucht inlaat en uitlaat. Meestal kun je deze gaten simpel dicht maken door een koortje of klittenband. Bij deze kweektenten zitten nog geen onderdelen zoals een lamp of een koolstoffilter, die moet je er los bij bestellen.

kweekruimte secret jardin kweektent

Dit is een kant en klare kweekruimte / tent van Secret Jardin.

Kweekruimte maken, waar moet ik rekening mee houden?
Om een ideale omgeving voor een wietplant te maken heb je rekening te houden met een aantal zaken die gelden voor een kweekruimte. Belangrijk is dat je plant voldoende frisse lucht krijgt. Je moet haar dus niet in een compleet gesloten ruimte zetten. Ook licht is van belang, zonder licht zal ze niet lang leven, zorg dat wanneer de lamp uit is het ook compleet donker is in je kweekruimte. Als laatste heeft ze natuurlijk water nodig, iedere plant moet water hebben dus ook de wietplant.

Waar houd ik rekening mee met de bouw van het kweekhok?
Ik ga er vanuit dat je zelf een houten ‘kast’ wilt bouwen van 1 meter breed x 1 meter diep x 2 meter hoog. Deze afmetingen zijn prima om in je eigen wiet te voorzien. Zorg voor voldoende ruimte rondom je kast, probeer je kast zo hoog mogelijk te maken, een kast van minimaal 2 meter hoog is wel aan te raden. Een hoogte van 1.80 meter kan opzich ook, je moet je planten dan gewoon niet te groot laten worden door ze wat vroeger in bloei te zetten, afhankelijk van het soort.

Luchttoevoer en luchtafvoer
Je hebt je kweekkast klaar, als je de planten er nu in zou zetten krijgen ze geen verse lucht. Je moet dus zorgen dat er 2 gaten in de kast komen, 1 voor de lucht inlaat en 1 voor de lucht uitlaat. Het gat (of de gaten) voor de lucht inlaat komen laag in de kweekkast het gat voor de lucht uitlaat komt hoog in de kast te zitten. Als je zorgt voor een actieve uitlaat, dus een afzuiger plaatst, dan zal er automatisch verse lucht aangezogen worden door de lucht inlaat gaten onderin de kast.

Van welk hout kan ik een kweekkast bouwen?
Een prima en niet te dure houtsoort is MDF. Zeer zacht en dus makkelijk te verwerken, het bevat geen giftige stoffen en kan prima beschilderd worden. MDF is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende diktes en is gegarandeerd verkrijgbaar bij een gamma of praxis.

Waarmee dicht ik de kieren en spleten in mijn kweekruimte?
Een kweekruimte moet lichtdicht zijn, dit bereik je alleen door alle naden en kieren van je kweekkast zeer goed af te laten sluiten. Het meest handige is om hier kit voor te gebruiken, siliconen kit is hier een prima oplossing voor, wat wel héél erg belangrijk is: gebruik zuurvrije siliconen kit! Het zuur in de normale siliconenkit kan je planten aantasten en beschadigen.

kweektent secret jardin

In deze kweektent staan twee wietplanten onder een HPS bloeilamp.