Het drogen van wiet

Het drogen van wiet – Hoe moet je wiet drogen?
Na het knipwerk heb je losse takjes met wiet eraan. Span een draad in de ruimte waar je de wiet laat drogen. Hier hang je de takjes met de toppen naar beneden aan op. Zorg dat tijdens het drogen de toppen van de verschillende takjes elkaar niet raken. Hierdoor kan alsnog schimmel of rot ontstaan.

Hoe lang duurt het voordat je de wiet kunt roken?
Het drogen van de toppen moet rustig gebeuren. Ga je de toppen geforceerd drogen dan gaat dat ten koste van de smaak en kwaliteit. Niet met een fohn of in de magnetron drogen, ook op de verwarming verlies je smaak en kwaliteit. Kun je echt niet wachten met het roken en wil je graag al eerder een joint draaien? leg dan een klein stukje op of in de buurt van de verwarming, zo kun je in ieder geval iets roken. De rest zou ik echt op zijn gemak laten drogen. De wiet is te consumeren op het moment dat de takjes doorbreken en niet meer doorbuigen.

wiet vers ophangen

Deze wiet is nog nat en is pas geoogst. Dit is de goede manier van ophangen. Je ziet duidelijk dat de toppen elkaar niet raken.

wietplant drogen zolder

Deze wiet takjes hangen hier al een aantal dagen te drogen.. Nog héél even geduld..

Je wiet drogen, ophangen of neerleggen?
Het beste is om je wiet hangend te laten drogen, dan komt de lucht rondom de top en zo droogt ze geleidelijk. Het neerleggen van de toppen om te drogen is af te raden. Sommige mensen leggen de wiettoppen te drogen op kranten, het nadeel is dat de lucht niet tussen de top en het papier kan komen. Wat wel prima kan is liggend drogen in een net, zo kan de lucht toch rondom de top komen waardoor ze geleidelijk droogt. Als je je wiet op papier laat drogen is er een grotere kans op schimmel of rot, je kunt dit voorkomen door de toppen regelmatig te keren.

Wat is de beste temperatuur om de wiet te drogen?
Het meest ideale temperatuur om je wiet te laten drogen is tussen de 15 en 20 graden. Daarbij is het van groot belang dat je bij het drogen geen gebruik maakt van een ventilator die je direct op de wiettoppen richt. Een luchtcirculatie is prima maar richt de ventilator niet op de te drogen toppen.

Ik krijg tijdens het drogen schimmel op de toppen
Als je tijdens het drogen schimmel op je toppen krijgt is de omgeving waarin je droogt is duidelijk te vochtig. Zoek een andere ruimte waar de luchtvochtigheid lager is. Toppen waar schimmel op zit moet je niet roken! Hier ga je je niet lekker van voelen! Een luchtvochtigheid van 40% – 50% is het beste.

De geur van mijn wiet veranderd door het drogen
Het klopt inderdaad dat de geur van je wiet veranderd door het drogen. De wietgeur wordt wat minder intens en het kan zijn dat je wiet naar hooi gaat ruiken. Dit is heel normaal, zo hoort wiet te ruiken!

Hoe en hoelang kan ik wiet bewaren?
Als je wiet goed droog is kun je dit verpakken in luchtdichte zakken. Bewaar je wiet op een droge donkere plaats. Je zou zelfs je wiet in kunnen vriezen, zo kun je het wel een jaar bewaren.

wiet drogen

Deze wiet hangt aan een draadje te drogen op een zolder.

Kort samengevat

  • Zorg voor droge lucht, tussen de 18 en 22 graden
  • Luchtvochtigheid is het best tussen 40% – 50%
  • Je wiet is droog genoeg als de takjes doorknakken en niet meer doorbuigen
  • Droog je wiet in het donker
  • Hang de takken te drogen, leg ze niet op papier of kranten
  • Hang de takken met de toppen naar beneden
  • Zorg dat de toppen elkaar niet raken tijdens het drogen

De volgende stap

Na het drogen van de wiet breekt de leukste tijd aan, het roken of gebruiken van je eigen zorgvuldig gekweekte wietplantje. Je kunt je wiet op verschillende manieren gebruiken. Je kunt er thee, hasj of wietboter van maken voor gebruik in recepten. Echter zullen de meeste mensen de wiet met tabak gewoon in een joint draaien en oproken. Bekijk hier de uitleg van het draaien van een joint. Ook kun je de wiet gebruiken in een vaporizer!