Wietzaadjes ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen – Hoe moet je wietzaadjes op de goede manier ontkiemen?
Na de aanschaf van je wietzaadjes kun je beginnen met het ontkiemen van de zaden. Bij het ontkiemen van wietzaden is licht niet nodig. Zorg voor een zeer vochtige en warme omgeving en het zaadje zal vanzelf ontkiemen. Licht is pas nodig op het moment dat het plantje blaadjes krijgt.

Wietzaden kun je op drie manieren ontkiemen:

wietzaad ontkiemen

Hier zie je een zaailing (jong wietplantje). Je ziet ook dat het schilletje van het zaadje nog om de stengel geklemd zit.

 

Je wietzaadjes ontkiemen in een bekertje water

De grootste kans op ontkieming krijg je als je voor de goede temperatuur zorgt, een temperatuur van 22 tot 25 graden is ideaal. Vul een bekertje met water en doe er je zaden in, na 2 tot 4 dagen zullen je wietzaden openspringen en hun worteltje laten zien. Op het moment dat je het witte worteltje ziet verschijnen kun je ze gelijk in de aarde plaatsen, stop ze met het worteltje naar beneden in de grond en niet dieper dan 1 centimeter. Het steeltje wat uit het zaadje komt is niet de plant maar het worteltje.

wietzaad ontkiemen in beker water

Wietzaden ontkiemen in een klein borrelglaasje. Zorg dat je alles netjes voorziet van labels zodat het altijd duidelijk is welke soort je wietplant is.

ontkiemen wietzaad in water

Als je een klein borrelglaasje gebruikt in plaats van een plastic bekertje dan kun je het zaadje vanaf de zijkant altijd zien!

wietzaad ontkiemen in bekertje

Het ontkiemen zou niet langer moeten duren dan een paar dagen. Deze White Widow van het Huismerk van Wietzaadjes.nl was binnen 48 uur ontkiemt.

 

Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond

Gebruik als ondergrond een materiaal wat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld watten of toiletpapier. Pak een schoteltje en leg daar een dekentje watten of een paar laagjes toiletpapier op. Maak het vervolgens nat en giet het eventueel overtollige water uit het schoteltje. Leg je zaden in de vochtige ondergrond, druk ze er een klein beetje in, voorzichtig. Hierna kun je het schoteltje afdekken met een ander schoteltje wat je er omgekeerd op legt. Hierdoor zal het water in de watten niet zo snel verdampen. Tussen 2 en 4 dagen zal het zaadje ontkiemen, zorg wel dat je het toiletpapier of de watten vochtig houdt, het mag namelijk niet meer uitdrogen. Het voordeel van keukenrol is dat het niet pluist. Ontkiemen tussen toiletpapier is niet handig omdat het toiletpapier zeer makkelijk oplost. Watjes is niet ideaal omdat daar het worteltje van het plantje verstrikt in kan raken.

wietzaadje ontkiemen tussen keukenpapier

Ontkiemen tussen keukenpapier is een perfect manier. Let er wel op dat het zeer nat blijft totdat het wietzaadje ontkiemt is.

wietzaad ontkiemen nat keukenpapier

Hier zie je het ontkiemde zaadje. Dit wietzaadje is tussen nat keukenpapier onkiemt binnen 24 uur.

wietzaden ontkiemen keukenpapier

Ook dit zaadje is met succes ontkiemt tussen nat keukenpapier. BIj een temperatuur van 22 graden celcius.

 

Wietzaadjes ontkiemen in de aarde

Je kunt je wietzaden ook prima direct in de aarde ontkiemen. Stop je zaadje in de grond, maar niet dieper dan 1 centimeter. Dek dit af met een heel klein beetje aarde en druk dit licht aan. Zorg dat je aarde luchtig en los is, vast aangedrukte aarde is moeilijk doordringbaar door de wortels. Houd de aarde vanaf deze tijd constant vochtig. Het zaadje zal onder de grond ontkiemen en zijn plantje de grond uit drukken. Na 4 – 10 dagen moet er een klein plantje verschijnen.

ontkiemen wietzaden in aarde

Hier wordt een wietzaadje ontkiemt in de aarde, in dit geval een jiffy.

wietzaadje in aarde ontkiemt

Het zaadje is ontkiemt en het worteltje zet zich vast in de aarde.

zaailing wietplantje ontkiemt

Na een dag ziet de zaailing er zo uit. Hier zie je de eerste blaadjes, de lob blaadjes. Vanaf nu heeft ze licht nodig.

 

Wietzaden ontkiemen samenvatting

  • Temperatuur van de omgeving 22 – 25 graden
  • De omgeving moet zeer nat zijn
  • Houd je ondergrond nat totdat de wietzaden ontkiemt zijn!

Wat kan er aan de hand zijn als mijn zaden niet ontkiemen?
De meest voorkomende oorzaak is een te lage temperatuur. Wietzaden ontkiemen het beste bij 22 – 25 graden. De zaden moeten tijdens het ontkiemproces constant vochtig zijn.

TIP: Mochten je zaden na een aantal dagen nog niet ontkiemt zijn, laat ze dan eens 2 dagen opdrogen en probeer het ontkiemen dan nog eens.