Kweekmedium voor je wietplant

Wat is een kweekmedium?
Een kweekmedium is de ondergrond waarin je kweekt, dit kan bijvoorbeeld aarde, cocos of hydro zijn. Het verschil van deze kweekmediums is best groot, er zijn veel voor- en nadelen van de verschillende mediums. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat voordat je ermee aan de slag gaat.

Welke mediums zijn geschikt voor wietkweek?
In principe zijn vele soorten geschikt voor de wietkweek, met wat zorg kun je iedere aarde geschikt maken voor een kweek. Je zult dan zelf de voeding moeten toedienen en zorgen dat de optimaal in orde is, bijvoorbeeld PH gehalte, dichtheid van het medium.

Wat is het voordeel van het kweken op aarde?
Aarde is eigenlijk de meest prettig werkende methode. Het voordeel van aarde is dat je speelruimte hebt als je een fout maakt. Je geeft bijvoorbeeld de verkeerde voeding, dan zal dit niet direct tot problemen leiden.

Wat zijn de nadelen van het kweken op aarde?
Na je kweek zit je met aarde wat je niet zo makkelijk kwijt raakt. Slechte aarde kan larven van insecten bevatten die uitkomen op het moment dat je aan het kweken bent. Koop dus goede aarde. Aarde is niet zo luchtig dus druk de aarde in je potten niet aan.

wietplant kweken aarde

De juiste grond of aarde is prima geschikt voor je wietplant

Wat zijn de voordelen van hydro?

  • Ze zijn goedkoper dan aarde en/of coco.
  • Je hebt minder nodig (met deep water cultuur. Met de wortels “los” in het water)
  • Voedingswaarde is nagenoeg nul, dus je hebt de complete voeding in de hand
  • Minder gevoelig voor insecten.
  • Iets meer opbrengst

Wat zijn de nadelen van kweken op hydro?
Het is waarschijnlijk zo dat je met een hyrdo kweek smaak verliest, dit staat nog niet helemaal vast maar waarschijnlijk is dit wel zo. Bij hydro wietkweek komt het geven van voeding erg nauwkeurig en is hierdoor ook niet de eenvoudigste manier van kweken. De kans op lekkage is erg groot omdat er veel water aanwezig is. Licht is ook een belangrijk element in de hydro kweek. Bij hydro is het zeer belangrijk dat je ervoor zorgt dat de wortels van je planten absoluut geen licht krijgen. Ook het voedingswater mag geen licht hebben, het breekt namelijk de voedingsstoffen af, en zal voor algengroei zorgen.

Wat zijn de voordelen van wietkweken op cocos?
Het voordeel is dat het biologisch is en dat komt de smaak van de wiet ten goede. Cocos houdt het vocht lang vast en dus ook de voeding. Je planten krijgen een mooie constante stroom vocht binnen.

Wat zijn de nadelen van wiet kweken op cocos?
Cocos is gevoelig voor rouwvarenmug. hier kun je de roof wants voor uitzetten. Bij temperaturen boven de 28 graden droogt cocos erg snel uit. Cocos gebruiken in de volle grond is niet zo’n goed idee omdat de aarde het vocht uit de cocos zuigt. De prijs van cocos is gemiddeld de duurste. Je zult met cocos een kweekschema moeten volgen, anders is het een zekere mislukte oogst. Coco zonder goede voedingsstoffen is nutteloos.

Kweekmedium cocos

Cocos is prima geschikt voor een wietkweek