Joint draaien

Joint draaien – Hoe draai je een jointje?
Zelf je eigen joint draaien is niet moeilijk maar het vergt wel wat oefening. Het moeilijkste is voor de meeste mensen het dicht draaien van de joint en dat is ook het meest lastige gedeelte. Om het rollen van je jointje wat makkelijker te maken is het heel raadzaam om vanaf het begin goed te beginnen. Een goede voorbereiding maakt het draaien van een lekker jointje stukken makkelijker!

Met welke vloei een joint draaien?

Er zijn verschillende soorten en maten vloeitjes op de markt. Een joint zoals de meeste mensen hem kennen is een stuk langer dan een sigaret en wat bruinig van kleur. De grote vloeitjes waarmee je een joint draait zijn een stuk dunner dan bijvoorbeeld de gewone Mascotte vloeitjes die bij een pakje shag zitten. Hierdoor kun je door het vloeitje de tabak en wiet in je jointje zien zitten. Een belangrijk verschil tussen de gewone Mascotte vloeitjes voor shag en de dunne grote vloei voor een jointje, is dat een gewoon vloeitje door brandt als je niks met je  jointje doet en een dunne grote vloei die gaat vanzelf uit als je hem bijvoorbeeld op de asbak laat liggen om later verder op te roken. Een joint draaien met gewone vloei is af te raden.

TIP: Om te beginnen is het makkelijker als je een klein vloeitje pakt, draaien met grote vloei is toch echt iets voor de gevorderden. Je hebt dunne vloeitjes ook in het formaat van een standaard shaggie, dat oefent makkelijker dan de grote vloeitjes voor een joint.

vloeitijes om joint te draaien

Er zijn zeer veel verschillende soorten vloeitjes te koop, een bekend merk is Smoking.

Kan ik wiet puur roken of moet er tabak bij?

Wiet kun je in principe puur roken, echter rookt dit erg zwaar waardoor een flinke hoestbui niet uit kan blijven. Een gewone joint, waar iedereen het altijd over heeft, draai je gewoon met shag of met tabak uit een sigaret. Als je nog nooit een jointje gerookt hebt dan raden wij het roken van pure wiet af. Het effect zal enorm zijn en de kans dat je dat als prettig ervaart is niet zo groot.

Een joint draaien met shag of tabak uit een sigaret?

Je kunt je jointje op allerlei manieren draaien. Je kunt dus zowel shag als de tabak uit een sigaret gebruiken. De meeste mensen draaien hun jointje met de volledige inhoud van een sigaret. De structuur van tabak uit een sigaret en shag is anders, tabak is veel losser en brandt daarom beter dan shag. Het nadeel is dat met tabak je jointje wat sneller op is.

Joint draaien stap voor stap

Om te beginnen is het handig om alles al klaar te leggen voordat je begint met het draaien van je joint. Ik leg hier makkelijk uit hoe je een joint moet draaien met gebruik van tabak uit een sigaret. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

  • Vloeitje
  • Tipje/filter
  • Een sigaret of een beetje shag
  • Een beetje wiet

Hoe fijn moet ik mijn wiet verkruimelen?

Voordat je de wiet (cannabis) kunt verwerken in een joint moet je het eerst verkruimelen. Als de wiet droog genoeg is kun je dit gewoon doen met je vingers. Door de wiet in brokjes te verdelen en deze rollend tussen je vingertoppen te bewegen zal de wiet langzaam vanzelf uit elkaar vallen. Je moet het dusdanig verkruimelen dat je geen harde stukjes in de wiet voelt. Te droge wiet kun je verkruimelen totdat het letterlijk poeder is, te natte wiet kun je nauwelijks verkruimelen met je vingers. Je kunt voor wiet die nog net te vochtig is beter een grinder gebruiken om je wiet te verkruimelen.

een stukje droge wiet

Dit is een stukje wiet waar je prima een jointje van kunt draaien!

wiet verkruimeld

Deze verkruimelde wiet is fijn genoeg hiermee kun je prima een joint draaien.

Kan ik de takjes in de wiet roken?

Tijdens het verkruimelen ga je ook takjes tegenkomen. Dit zitten in iedere top omdat alle clusters van wiet-bloemetjes verbonden zijn door takjes van allerlei formaten. Deze harde takjes moet je niet roken, het kan geen kwaad, maar het stinkt en het is uiteindelijk de bedoeling dat je de wiet rookt en niet de takjes.

 Een tipje/filter maken voor je joint

Een tipje in je joint dient als een soort filter. Hiermee voorkom je dat je bij het nemen van een hijs tabak of wiet naar binnen zuigt. Je kunt deze tipjes krijgen in verschillende groottes. De kleinere tipjes zijn bedoelt om te gebruiken bij een klein formaat vloei. De grotere tipjes zijn bestemd voor de grote vloeitjes waarmee bijna iedereen zijn jointje draait. Je kunt op twee manieren je tipje maken:

  • Het tipje in de lengte gewoon strak oprollen
  • Vooraf randjes vouwen en daar het tipje omheen draaien

Wat soms een nadeel kan zijn is dat bij een strak opgerold tipje het midden uitzet naarmate de joint verder op raakt. Hierdoor ontstaat er langzaam een steeds grotere ruimte in je tipje waardoor de kans bestaat dat je inhoud van je gedraaide jointje naar binnen zuigt. Je eigen joint draaien vraagt ook wat oefening.

tipje maken joint draien

Dit is het tipje zoals je hem van het boekje af haalt

tipje wiet joint rollen

Hier zie je hoe vooraf wat hoekjes maakt om zo de binnenkant van het filter te maken.

tipje joint voorbeeld

Zo ziet het tipje er uiteindelijk uit als hij klaar is om te gebruiken voor je jointje.

LET OP: Zorg dat je het tipje er goed in legt. De draairichting van het opgerolde tipje moet hetzelfde zijn als de manier waarop het vloeitje om je joint heen gaat. Het uiteinde van het opgerolde tipje moet naar je toe wijzen.

De inhoud van je joint – Tabak en wiet mengen

Op onderstaande afbeeldingen kun je duidelijk zien wat de bedoeling is. Je haalt alle tabak uit een sigaret en probeer de lange sliertjes tabak kapot te trekken met je vingers zodat je alleen maar kleinere stukjes tabak hebt, dit is namelijk makkelijker bij het dichtdraaien van je jointje. De verhoudingen van tabak en wiet bepaal je helemaal zelf, persoonlijk vind ik een joint lekker met ongeveer 10% – 20% wiet het lekkerst. Als je er veel meer in doet dan ben je na je eerste joint al de weg kwijt.

joint draaien van sigaret

Haal de inhoud van een sigaret eruit en vermaal dit een beetje met je vingers.

wiet en tabak

De inhoud van een sigaret en 10% – 30% verkruimelde wiet is precies genoeg voor een joint.

wiet en tabak

Na het mengen van de wiet en tabak heb je een mooie kruidenmix klaar voor je joint.

Het wiet- en tabaksmengsel in het vloeitje leggen

Nadat je de tabak en wiet gemengd hebt ga je het mengsel in je joint leggen. Zoals je op de afbeelding ziet is het er netjes ingelegd, zoals de vorm van je joint uiteindelijk moet gaan worden. Op deze manier is het dichtdraaien van de joint veel makkelijker omdat je dmv het rollen het mengsel niet meer hoeft te verdelen. Ook ligt het tipje al netjes op zijn plaats, zo hoef je hem alleen maar voorzichtig op te pakken en de joint dicht te draaien. Een joint draaien kan ook lastig zijn als je hem niet direct dicht kunt rollen.

joint draaien volgorde

Hier ligt het wiet met tabak mengsel al netjes klaar, dit maakt het dichtrollen makkelijker. Zo kun je prima de joint draaien!

joint draaien afwerking

Gebruik het sigarettenfilter om de tabak wat dieper in je jointje te drukken.

joint

Na wat priegelwerk is het gelukt om deze joint de draaien.

Jointje kopen in de coffeeshop

Je kunt ook een voor-gedraaide joint kopen in de coffeeshop, echter is dit heel erg af te raden. Het belangrijkste is dat je niet kunt zien wat erin zit. De wiet die in een voor-gedraaide joint zit is meestal niet van de allerbeste kwaliteit, vooral blad en restanten van knipafval worden verwerkt in de joint en dat proef je ook. Daarbij wordt commerciële wiet lang niet optimaal en goed gekweekt, het commerciële belang is dusdanig dat de kwantiteit boven de kwaliteit staat. Enige voorbeelden wat er met coffeeshop joints of wiet mis kan zijn:

  • De wiet wordt soms geforceerd gedroogd, dit gaat ten koste van de smaak en het effect van je joint.
  • De wiet wordt soms bespoten met haarlak om de wiet meer te laten glimmen
  • De kans dat de wiet bespoten is met chemische bestrijdingsmiddelen is erg groot
  • Er is zelfs granietpoeder in wiet gevonden om het gewicht bij de verkoop te verhogen

Het zal niet altijd het geval zijn dat er iets mis is met wiet uit een coffeeshop, maar zelf kweken en je eigen joint draaien is uiteindelijk wel stukken beter omdat je precies weet wat er met de plant gebeurt is.