Informatie over het wietkweken op aarde

Kweken op aarde
Je eigen wiet kweken op aarde of grond is de meest voorkomende manier van kweken, het ligt namelijk voor de hand om je plantjes op aarde te laten groeien. Het is immers de meest natuurlijke manier van kweken. Daarbij vergt het weinig kennis dus het is prima geschikt als beginners medium. Met een klein beetje inspanning en voorbereiding zul je al snel met succes op aarde kunnen kweken. Wiet kweken op aarde kweken is de meest natuurlijke manier.  Er is dus wel wat basiskennis nodig om een goede kweek te draaien. Hier staan een aantal belangrijke punten waar je op zult moeten letten.

Waarom zou ik op aarde kweken?
De meningen over kweken op aarde versus hydro (water) zijn erg verdeeld. De ervaren kwekers onder ons zullen meestal volmondig en overduidelijk voor aarde kiezen, het is immers een geschenk van Moeder Natuur. De kenners onder ons zullen vaak kiezen voor wiet kweken op aarde of voor een ander biologisch medium. Dit omdat aarde een voller smaak aan de wiet zou geven.

Een start maken met goede aarde/grond
Laat de zakken dicht, totdat je zover bent om te verpotten. Om je potten schoon te maken kun je Dettol gebruiken, een zeer goed middel. Maak je potten en je kweektent hier goed mee schoon, lees de gebruiksaanwijzing voordat je ermee gaat werken. Als alles schoon is vul je je potten tot aan de rand met aarde. In de loop van de kweek zakt het in waardoor je potten alsnog niet helemaal vol zijn. Druk de aarde niet aan. Het natuurlijk gewicht is meer dan genoeg voor wortel grip, daarbij houdt een wietplant het liefst van luchtige aarde.

wiet kweken op aarde

Wietkweken op aarde

Hoeveel water mag of moet ik mijn wietplanten geven?
Probeer je wietplant minimaal 1x per dag water te geven. Je kunt eenvoudig zelf bepalen of je wietplant vocht nodig heeft door met je vingers de vochtigheid voelen. Jonge wietplantjes hebben wat meer water nodig dan wat oudere planten. Als je water geeft, zorg dan dat je het water over het hele oppervlak op de aarde giet. Bekijk hier meer informatie over je wietplant water geven.

Voordelen van het kweken op aarde
Als je kweekt op aarde zul je een aantal voordelen hebben t.o.v. andere kweekmediums. Kweken op aarde is het makkelijkst, je hebt er verder geen technische kennis voor nodig om je wietplantje op aarde te laten groeien en bloeien. Met bijvoorbeeld hydro heb je veel meer kennis nodig voordat je kunt beginnen met de kweek. De grond die je over hebt na je kweek, kun je prima in de tuin hergebruiken. Als je geen tuin hebt dan kun je deze aarde gewoon in de kliko kwijt.

Nadelen van het kweken op aarde
Wiet kweken op aarde kent ook nadelen. Een aarde kweek kan langer duren dan andere kweken. Omdat we Moeder Natuur in principe zoveel mogelijk haar gang laten gaan, zal de plant meer tijd nodig hebben om te rijpen. De wortels van je plant heeft in aarde altijd minder vermogen om voedingsstoffen op te nemen in aarde ten opzichte van andere mediums. Omdat de plant langer nodig heeft om de stoffen tot zich te nemen, zal het totale proces iets langer zijn. Het kan een week schelen voor indica’s en soms tot wel 2 weken met sativa’s!

Kweken op aarde is arbeidsintensief. Meer dan hydro in ieder geval. Een goed draaiend hydro-setje heb je weinig omkijken naar. Je hoeft alleen op je planten te letten met een dagelijks bezoek. Met aarde zal je iets meer tijd moeten schenken. Water geven, voedingsstoffen aan maken etc. horen er dagelijks bij, maar dit draagt wel bij aan een gezonde en succesvolle kweek.

Risico op een insecten plaag is altijd aanwezig, op welk medium je ook kweekt. Echter is het risico op besmetting met aarde als medium groter dan met andere mediums. Dit is ergens ook wel logisch omdat aarde allerlei levende organismen bevat. Bespaar daarom niet op goede aarde!

Kweekfouten bij een wiet kweek op aarde
Aarde heeft een goede buffer, dat wil zeggen dat wanneer je een kweekfout maakt met voeding, dat niet gelijk je wietplanten dood zijn. Aarde kan dit simpelweg opvangen en je kunt je fout prima herstellen. Het is dus geen probleem dat je een keer teveel of te weinig voeding geeft, de plant zal dit zonder al teveel problemen oplossen.