Spint op je wietplant

Wat is spint?

Spint is een klein beestje die vooral het lichtgroene jonge blad het lekkerst vindt. Spint, ook wel spintmijt genoemd, is als volwassen beestje ongeveer 0,8 millimeter en als eitje ongeveer 0,14 millimeter. Een volwassen diertje kun je met het blote oog nog net zien, maar een eitje kun je met het blote ook niet meer waarnemen. Om spint in een vroeg stadium te ontdekken zul je een vergrootglas en een goed verlichte ruimte nodig hebben.

Hoe kan ik spint op tijd herkennen?

Je kunt aan je bladeren wel heel veel zien. Als je wietplant last heeft van spint dan zul je zien dat het blad eruit ziet alsof het ‘verbrand’ is. Met verbrand bedoel ik het resultaat wat je krijgt als je blad nat is en je lamp aanstaat. Je herkend dit aan gele vlekjes op het blad, die ontstaan doordat de spintmijt het bladweefsel open bijt en het sap van de plant eruit zuigt. Bepaalde stukjes van het blad krijgen geen vocht meer en beginnen af te sterven en dat begint met een gele kleur.

Je ziet op deze wietplant duidelijk het web wat spint maakt.

Spint! Je ziet op deze wietplant duidelijk het web wat spint maakt.

De eigenschappen van de spint

Spintmijt is een beestje wat zich in een aantal dagen van ei-stadium naar volwassen stadium kan ontwikkelen. De temperatuur van de omgeving bepaalt in grote mate de snelheid waarmee dit gebeurt.

  • Bij een temperatuur van 15 graden duurt het 32 dagen
  • Bij een temperatuur van 20 graden duurt het 14 dagen
  • Bij een temperatuur van 30 graden duurt het 6 dagen

Als er eenmaal een grote hoeveelheid spint aanwezig is (kolonie) dan kunnen deze zich razendsnel weer vermenigvuldigen. Dus hoe meer je er hebt, hoe harder de groei.

Spint leeft het beste bij een hoge temperatuur met een lage luchtvochtigheidsgraad. De eitjes komen niet makkelijk uit in een vochtige omgeving. Je zou dus preventief het blad van je planten van onder en boven in kunnen spuiten met water. Let wel heel erg op! Het is van groot belang dat je je planten besproeit direct na het uitschakelen van je lamp. Druppels op het blad veroorzaken brandplekken op het blad als de lamp aan staat. Zorg dat het blad volledig kan drogen voordat je de lamp weer inschakelt (Dit geldt niet bij het gebruik van TL verlichting tijdens de groei).

Ook kun je last hebben van ander ongedierte, denk bijvoorbeeld aan Witte vliegBladluis of Trips.

Wat is de natuurlijke vijand van spint?

Als je spint aan wilt pakken dan is de natuurlijke vijand de roofmijt. De roofmijt eet spint en dit is vooral doeltreffend bij het vroegtijdig ontdekken van spint. Deze natuurlijke vijand is te koop bij de betere tuincentra of online. Bekijk voor meer informatie ook eens de pagina ongedierte op je wietplant.

TIP: Als je plant vol zit met spint heeft een natuurlijke vijand uitzetten geen zin meer. Gebruik je stofzuiger, in de laagste stand met een panty om de zuigmond heen. Op deze manier kun je voorzichtig de spint wegzuigen. Je plant is al beschadigd door de spint, echter is de stofzuiger methode ook niet bevorderlijk voor het blad van je wietplant.

TIP: Als je je wietplant bekijkt tegen het licht, dan zul je de ontwikkeling van web (wat spint doet) veel makkelijker kunnen zien, ook in een vroeg stadium.

TIP: De verhalen gaan rond dat Spint een hekel heeft aan de geur van verse knoflook. Leg eens een teentje naast je plant, of stop het teentje in de aarde zodat het een klein plantje wordt en de geur verspreidt. Ik durft niet te zeggen of het de smaak van je wiet beïnvloedt.