Trips – Wat is dat?

Trips op mijn wietplant

Tripsen zijn kleine beestjes die planten schade toebrengen. Deze beestjes zijn voornamelijk vindbaar in huistuinen, denk bijvoorbeeld aan de rozentrips. Echter komt dit ook op wietplanten voor en dat kan je planten behoorlijk aantasten.

De trips legt haar eitjes altijd aan de onderkant van het blad en dan vooral tegen de bladstengels aan. Het ontwikkelt zich redelijk snel van ei-stadium tot volwassen bij de juiste temperaturen.

  • Bij 15 graden duurt dit 37 dagen
  • Bij 20 graden duurt dit 20 dagen
  • Bij 35 graden duurt dit 11 dagen
trips op wietplant

Dit is een close-up van trips op een wietblad.

Hoe kan ik trips herkennen?

Trips veroorzaakt, net zoals spint, schade aan het blad van de wietplant. Ze bijten het bladweefsel kapot en zuigen de sappen eruit waardoor er grijze en gele plekjes op het blad ontstaan. Ook zijn opkrullende wietplant punten een teken van trips. De trips houdt het meest van het jonge lichtgroene blad.

wietplant trips

Dit is een wietblad met aantasting door trips

trips herkennen

Herken de kenmerken op je wietplant

Waardoor ontstaat trips?

Het plant zich het snelst voort als de temperatuur tussen de 15 en 35 graden celcius is en de luchtvochtigheid laag is. De eitjes zullen lastig uitkomen als de omgeving vochtig is. Je zou dus de eerste drie weken je plant met water af kunnen sproeien. Besproei je plant met water direct nadat je de lamp uitgezet hebt. Maak je plant nooit nat als de lamp ingeschakeld is! Als je last hebt van een hele kolonie dan zullen deze beestjes zich zeer snel vermenigvuldigen.

Wat is de natuurlijke vijand van trips?

De natuurlijke vijand is ook de roofwants. Deze roofwants kun je online bestellen en er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

Ander ongedierte op je wietplant

Je kunt van nog veel meer soorten ongedierte op je wietplant last hebben, bijvoorbeeld spintwitte vlieg of bladluis. Ook deze vorm van ongedierte kan je plant ernstig beschadigen met als gevolg een slechte plant of zelfs een compleet mislukte oogst.