Meeldauw wat is dat en hoe kun je het verhelpen?

Wat is meeldauw?
Meeldauw is een schimmel en is de algemene benaming voor bepaalde schimmelaantastingen van planten, waarbij zich op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis vormt. Het ontstaat op de bovenkant van het blad.

Echte meeldauw
Echte meeldauw (‘wit’) komt in veel gewassen voor. De symptomen van echte meeldauw zijn gemakkelijk herkenbaar: wit schimmelpluis voornamelijk op de bovenkant van het blad. Bij zware aantasting komen ook meeldauwkolonies voor aan de onderkant van bladeren en op de stengels.

Waardoor ontstaat meeldauw?
Het ontstaat door een te vochtige omgeving met te weinig luchtverplaatsing. Plaats een ventilator in je kweekruimte, zorg in ieder geval dat het vochtgehalte van de lucht omlaag gebracht wordt. Je kunt ook speciale meters kopen waarmee je direct en makkelijk kunt meten wat de luchtvochtigheid van de kweekruimte is.

Hoe ziet meeldauw eruit?
Het ontstaat langzaam en zier eruit als witte pluisjes. Als je hier niks aan doet zal het groeien tot witte lange haren, het lijkt bijna THC maar dat is het niet. Planten met deze hoeveelheid meeldauw zijn eigenlijk niet meer te redden. Als je dit wilt bestrijden dan moet je er vroeg bij zijn.

wietblad meeldauw begin

De eerste verschijnselen boven op het blad van een wietplant.

meeldauw op wiet blad

Hier zie je een cluster schimmel. Dit lijkt op THC maar is het absoluut niet.

meeldauw in toppen

Meeldauw breidt zicht razendsnel uit en kan helemaal aan de binnenkant van je toppen gaan zitten.

Valse en echte meeldauw
Er zijn twee veelvoorkomende soorten, namelijk ‘valse’ en ‘echte’ . Echte meeldauw hecht zich voornamelijk aan de bovenkant van het blad. Valse meeldauw bevindt zich vooral aan de onderzijde van het blad. Meeldauw is wit, poederig en is makkelijk van het blad af te vegen.

Hoe kan ik het voorkomen of verwijderen?
Meeldauw weg krijgen is lastig als je vast wilt houden aan een biologische kweek, er zijn helaas geen biologische middelen tegen meeldauw. Er zijn wel chemische middelen te koop maar het gebruik is sterk af te raden.

Nadelen van chemische bestrijdingsmiddelen
Chemische middelen zijn altijd zeer nadelig voor gezondheid en kwaliteit van je wiet. Chemische middelen moet je eigenlijk niet en nooit gebruiken omdat je dit simpelweg ook in je lichaam krijgt. Meeldauw is gewoon lastig te bestrijden en is snel resistent tegen de chemische middelen die er nu voor op de markt zijn. Enkele nadelen van chemische middelen zijn:

  • De kans dat een chemisch middel niet werkt is groot. Alle bestrijdingsmiddelen bevatten dezelfde stof en meeldauw is daar al snel resistent voor.
  • Deze middelen remmen de groei en ontwikkeling van je wietplant
  • Ze schaden je eigen gezondheid