THC – Wat is dat?

Wat is THC?
Dit wordt ook wel ‘trichomen’ genoemd en is een afkorting van “Tetra Hydro Cannabinol”. Dit zijn de witte kristallen die je op je wiet toppen ziet als ze in bloei staat. Hoe meer THC een wietsoort bevat, hoe krachtiger de werking. THC plakt aan je vingers dus bij het aanraken van de toppen zullen je vingers gelijk plakkerig zijn.

Bestaan er verschillende soorten THC?
Ja, het is niet zo dat de geestverruimende werking van elke plant hetzelfde is. De werkzame stof bestaat namelijk in verschillende vormen, met een mooi woord “isomeren” genoemd. Deze stoffen, zo’n tien in totaal, voldoen aan de totaalformule Tetra-Hydro-Cannabinol, ze verschillen onderling echter in hun chemisch struktuur en werkzaamheid. Van sommige soorten word je totaal niet anders, van andere vormen is een klein beetje al voldoende.

Bekijk hieronder twee macro afbeeldingen van de THC. Deze trichomen zitten op de in, op en in de buurt van de toppen. Dit is de stof die je na het gebruik een stoned en plezierig gevoel geven.

THC wiet trichomen macro

Dit is een marco foto (close up) van THC kristallen, deze steeltjes met bolletjes erop noemen ze ook trichomen.

THC trichomen wiet top

Een close-up van trichomen (THC) op een vrouwelijke wietplant in bloei.

Meer informatie over de aanduiding
De verschillende THC-soorten worden aangeduid met Delta (voor het gemak even met “D” aangeduid), gevolgd door een nummer (Bijvoorbeeld D6 THC of D9 THC). Nu is het voor ons natuurlijk ondoenlijk om precies uit te zoeken wat voor D-THC onze planten bevatten, maar dat is ook niet zo belangrijk. De verschillende vormen van deze stof zijn op geur namelijk goed van elkaar te onderscheiden. Het is natuurlijk onmogelijk om geuren op papier met elkaar te delen, dus het komt op ervaring aan als je de goede planten met je neus van slechtere planten wilt onderscheiden. Maar dat leer je vanzelf, als je langer met de planten omgaat. En dan zal je zien dat de op het oog lekkerste geur niet op de meest aktieve vorm hoeft te wijzen.

thc op wietblad

Op deze afbeelding zie je duidelijke THC vorming op de randen van het blad. Dit blad is klein en groeit uit de top.

THC wietplant autoflower

Ook op dit wietblad kun je duidelijk de steeltjes zien zitten. Deze plant is een Blue Berry Autoflower van het Huismerk van Wietzaadjes.nl

Waar zit THC op de wietplant?

Deze stof vind je niet overal op de plant, het grootste gedeelte van de bladeren van je wietplant zullen geen kristallen bevatten. Voornamelijk op de bladeren die zich heel dicht in de buurt van de toppen bevinden bevatten THC. Het blad wat direct uit de toppen steekt bevat gegarandeerd THC, dit moet je bij het oogsten dus ook niet weggooien!

Welke wietplanten hebben veel THC?

De ene plant heeft minder dan de andere, dat kun je ook zien in de bloeiperiode van de wietplant. Dan wordt de stof aangemaakt en is al vroeg in de bloeiperiode zichtbaar, hoe verder de bloei is, hoe meer kristallen je zult zien op je toppen. Vooral de soorten zoals White Widow of White Russian zijn soorten die erg veel THC bevatten. Het roken van deze witte soorten is ook af te raden voor de beginnende blower.