Led lampen voor de kweek van wiet

Wat is een led lamp?
Een led lampje is een heel klein lampje, ze worden krachtig als je er meerdere bij elkaar zet en worden voor veel zaken gebruikt, bijvoorbeeld een zaklamp of de remlichten van een auto. Een ledlampje geeft weinig licht, de kracht van led merk je pas als je er veel meer bij elkaar zet, dit is ook het geval bij ledlampen die gebruikt worden bij het kweken van wietplanten.

Hoe werkt een led lampje?
Led lampjes geven licht op een andere manier dan de gewone gloeilamp. Een ledlampje geeft licht doordat er stroom door een halfgeleider loopt in plaats van door een gloeidraad. Hierbij wordt nauwelijks verlies gemaakt in de vorm van energie en warmte. Een gewone lamp verbruikt meer stroom en geeft veel meer warmte af.

led lampje

Dit is een close-up van een led lampje, je kunt hier duidelijk de werking zien

Welke soorten led kweeklampen zijn er?
Er zijn ledlampen voor de groei, bloei en voor groei+bloei samen. De blauwe leds zijn voor de groeiperiode van de wietplant en de paarse/roze ledlampen zijn voor de bloeifase van je wietplant. In de lampen die geschikt zijn voor groei+bloei samen zitten deze 2 kleuren gemengd bij elkaar.

LED lampjes soorten

Hier zie je een groot aantal verschillende soorten LED lampjes.

Wat zijn de voordelen van led  verlichting bij het kweken?
De voordelen van LED verlichting is dat ze nauwlijks tot geen warmte afgeven. Hierdoor kun je grotere planten in je kweekruimte kwijt want je hoeft geen rekening te houden met de afstand van de lamp naar de plant toe. Een HPS lamp produceert juist heel veel warmte. Een ander voordeel is dat LED lampjes heel zuinig zijn in het verbruiken van stroom, zelfs als je er veel bij elkaar plaatst. Ook de ontwikkeling van LED staat niet stil en de kwaliteit van dit kleine bekende lampje wordt steeds beter en ze worden in steeds meer producten verwerkt.

Heeft een LED lamp net zoveel kracht als een HPS lamp?
In theorie is de LED lamp beter dan bijvoorbeeld een HPS lamp. Maar de praktijk laat anders zien. Een LED lamp kon nooit dezelfde lichtsterkte bereiken als een HPS lamp. Vanwege hun lage wattage zouden deze LED lampjes niet efficiënt genoeg zijn. Echter is de LED lamp veel beter geworden door onderzoek en ontwikkeling. Nu wordt deze vorm van verlichting steeds vaker toegepast en ook ontstaat er steeds meer vertrouwen in de LED lamp.

wiet kweken onder led

Wietkweken onder led verlichting met grote opbrengsten

led verlichting binnen kweken

Led geeft een zeer herkenbaar paars licht af, de planten doen het erg goed

led kweek dikke toppen

Een aantal mooie toppen, groeiend onder led kweek lampen

led lamp wiet kweken

Deze led kweeklamp is veel zuiniger dan een HPS lamp en produceert veel minder warmte

led lamp voor wiet kweek

Deze led lamp werkt simpel op 220 volt en is veilig in gebruik

led lamp veel opbrengst

De resultaten van het kweken onder led lampen is toch wel erg goed!