Binnen wiet kweken

Waar kan ik mijn eigen wietplant kweken?
Je kunt je planten binnen in een kweekkast kweken. Om voor jezelf vijf wietplantjes wilt kweken dan heb je genoeg aan 1 x 1 x 2 meter ruimte.

Waar moet een goede kweekruimte aan voldoen?
Om succesvol een wietplant te kweken moet je voor een aantal zaken zorgen. Je hebt bijvoorbeeld stroom nodig, ook is verse lucht van groot belang en je kweekhok mag geen licht naar buiten doorlaten en dus ook geen licht van buiten naar binnen.

Wiet kweken op een zolder
Als je wiet wilt gaan kweken op een zolder dan heb je te maken met een paar nadelen. Meestal zijn de muren schuin waardoor je de hoogte niet optimaal kunt gebruiken. Ook is op een zolder vaak de temperatuur te hoog omdat warmte bovenin blijft hangen.

Kweken in een slaapkamer
In de meeste slaapkamers is de temparatuur een probleem, vooral bij kamers met het raam op het zuiden gericht. Het voordeel van een slaapkamer is dat de muren meestal recht zijn en je dus prima een kweektent of hok kunt plaatsen. Je moet je kweekruimte dus volledig kunnen verduisteren.

Kweken in een kelder
De kelder is de meest ideale plaats om een kweekruimte te plaatsen. Een voorwaarde is wel dat de kelder kamertemperatuur moet zijn en niet te vochtig. Een nadeel kan zijn dat je niet direct toegang hebt tot verse aanvoer lucht. Het voordeel van een kelder is dat je je kweektent of kast niet lichtdicht hoeft te maken.

wiet kweken binnen tent

Dit is een zeer mooie kweektent van Secret Jardin die uitermate geschikt is voor het binnen kweken van vijf wietplanten.

Voordat je begint met je binnen wiet kweek

Je wilt binnen een ruimte van 1x1x2 meter inrichten voor het kweken van je eigen wietplant. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het van belang dat je een paar belangrijke zaken controleert. Een aantal zaken zijn namelijk erg belangrijk om een gezonde kweek te krijgen. Hieronder zie je een aantal voorwaarden die van belang zijn:

Vochtgehalte van de lucht

De beste gehaltes zijn voor: zaailingen 70% – 80%, wietplanten in de groei 50% – 80% en wietplanten in de bloei 40% – 50%. Bij een te hoge luchtvochtigheid in de bloeiperiode krijg je eerder last van rot en schimmels.

Licht

Voldoende verlichting en ook de juiste verlichting. Er zijn tegenwoordig lampen die geschikt zijn voor groei én bloei! Deze HPS lampen leveren een zeer sterke lichtbron en uitermate geschikt voor het binnen kweken van wiet.

Lucht

Iedere plant heeft frisse lucht nodig. Het is dus van belang dat de lucht in de omgeving waarin je wietplant staat schoon en vers is. Het is van belang dat er via het koolstoffilter verse lucht de kweektent binnenkomt, ook van belang is de uitlaat van je afzuiging. Zorg dat de uitgang in de buurt van een raam opgehangen kan worden.

Verder is het natuurlijk van belang dat je goed voor je planten zorgt. Je eigen wiet kweken is niet iets wat altijd lukt en heel eenvoudig is. Er zijn veel factoren die een mooie wietkweek altijd kunnen verpesten vanwege te weinig kennis over het kweken. Je kunt dus op veel manieren planten beschadigen en je oogst ook. Dus voordat je begint met een kweek voor jezelf, verdiep je in de materie en denk goed na wat je wilt en kunt. Handige mensen bouwen kun kweekhokje zelf, mensen die dat niet kunnen of gewoon gemak wilen kopen een kweektent die je alleen maar in elkaar hoeft te zetten.

Wat heb ik nodig om binnenshuis wiet te kweken?

De producten die je hieronder ziet passen allemaal bij elkaar. Dat wil zeggen dat het filter past bij de buisafzuiging en de HPS lamp past bij het VSA (transformator). Als je onderstaande artikelen in huis hebt kun je je kweekruimte compleet inrichten met de meest belangrijke zaken. Je moet natuurlijk nog wel een kweektent hebben om je planten in te zetten.

Dit is een buisafzuiger die geschikt is voor een kweekruimte van 1x1x2 meter en is ongeveer 250 m3.

Dit is een buisafzuiger die geschikt is voor een binnen kweek ruimte van 1x1x2 meter en is ongeveer 250 m3.

fan controller

Dit is een fan controller en zorgt ervoor dat de afzuiging harder gaat draaien als de temperatuur te hoog wordt.

koolstoffilter

Dit een koolstoffilter, deze sluit je aan op de inlaat van je (buis)afzuiging. Een koolstoffilter voorkomt dat je wiet buiten je kweekhok ruikt. Dit filter is ongeveer 300 m3.

hps lamp wiet

Dit is een HPS lamp, deze lamp is geschikt voor de groei- en bloeiperiode van wietplanten. De afgebeelde lamp is 400 watt en is meer dan genoeg voor een ruimte van 1x1x2

gehamerde spiegelkap wiet

Dit is een gehamerde spiegelkap met fitting waar je de HPS lamp in draait. Deze kappen zorgen bij een binnen kweek voor een optimale weerkaatsing van het licht.

temperatuur en vochtigheid

Dit is een meter die temperatuur en luchtvochtigeid meet. Dit zijn zeer belangrijke zaken om te meten. Je hangt dit gewoon in je kweekruimte.

Tip: Als je een HPS lamp moet plaatsen of vervangen, zorg er dan voor dat je de lamp niet met je blote handen vastpakt. Je handen en vingers laten sporen na op de lamp die in kunnen branden als de lamp ingeschakeld is. Pak de lamp dus alleen met een zachte en schone doek vast.

Hier zie je een tijdschakelaar, deze schakelt automatisch het licht in of uit. Een tijdschakelaar voor HPS lampen zijn geen gewone tijdschakelaars maar speciale zwaardere schakelaars.

Hier zie je een tijdschakelaar, deze schakelt automatisch het licht in of uit. Een tijdschakelaar voor HPS lampen zijn geen gewone tijdschakelaars maar speciale zwaardere schakelaars.

vsa wiet kweken

Dit is een VSA (voorschakel apparaat). Het is een transformator die je nodig zult hebben als je met een HPS lamp gaat werken. Deze VSA is geschikt voor een 400 Watt HPS lamp.

De hierboven genoemde produkten zijn het minimale wat je nodig hebt om binnen wiet te kunnen kweken. Er komen wel een aantal kleine onderdelen bij je bestelling, zoals buizenklemmen, flexibele aluminium buis om het filter aan te sluiten op de afzuiger, stroomkabels en stekkers. Zorg ervoor dat de stroomkabels die je gebruikt zwaar zijn en een hoog wattage aankunnen, HPS lampen zijn er vanaf 250 watt en je gebruikte stroomkabel moet dus een hoog wattage aankunnen. Wil je echte zekerheid, neem dan kabel die gewoon veel meer aan kan dan het wattage van de HPS lamp.

Tip: Zorg dat de capaciteit van het koolstoffilter altijd wat groter is dan de capaciteit van je afzuiging.  Bijvoorbeeld: Bij een afzuiging van 250 m3 past het beste een koolstoffilter van 300 m3.