Sativa indica ruderalis

De hoofdsoorten van de wietplanten
Er zijn 3 hoofdsoorten wietplanten namelijk, sativa, indica en ruderalis. Alle drie verschillen ze van elkaar, de groeiplaats en structuur van de bloemen. Er ontstonden overal langzaam nieuwe soorten die door kruisingen zijn ontstaan. Op deze manier combineerden ze alleen de sterke kanten van de plant en kregen hierdoor goede krachtige soorten. De belangrijkste zijn sativa en indica.

De kenmerken van een Sativa wietplant
De verschillen tussen een sativa en indica zijn duidelijk. Een sativa plant heeft deze eigenschappen:

 • Sativa planten kunnen erg hoog worden
 • De bladeren zijn meestal lang en smal
 • Een sativa ruikt meestal zoeter dan een indica
 • De bloeitijd van een sativa kan tot wel 12 weken zijn
 • Het effect van sativa is high en voornamelijk voelbaar in het hoofd
 • Het model van sativa is langer en slanker
sativa wietplant

Sativa wietplanten hebben lange en slanke bladvingers

De kenmerken van een indica wietplant
Een indica wietplant kun je herkennen aan de volgende eigenschappen:

 • Indica soorten worden meestal niet zo groot
 • De bladeren zijn breed en korter dan die van de sativa soort
 • De geur van een indica is indringend
 • Het effect van een indica is voornamelijk voelbaar in het lichaam
 • Heeft gemiddeld een bloeitijd van 7-8 weken
 • Ze groeit meestal struikachtig en breed
indica wietplant

Indica wietplanten hebben wat bredere en kortere bladeren

De eigenschappen van een ruderalis.

Ruderalis is een soort die in gebieden voor komt waar de dagen kort zijn. Deze plant heeft zich daarop aangepast en bloeit dus zeer kort. Echter leverde deze soort te weinig THC op om interessant te zijn voor de kweek. Ze hebben kruisingen van indica’s x ruderalis gemaakt en op deze manier bijvoorbeeld de autoflowering ontwikkeld. Autoflowering gaat zeer snel in bloei en levert inmiddels zeer hoge THC gehaltes op.

ruderalis wietplant

De ruderalis heeft juist weer minder bladvingers

Het effect van indica en sativa

Bij het roken van wiet word je stoned of high, afhankelijk van de soort die je rookt. Bij het roken van een sativa soort zal het effect voornamelijk voelbaar zijn in het hoofd, terwijl een indica juist voornamelijk voelbaar is in het lichaam. Het gevoel wat je van sativa soorten krijgt noemen ze high, het gevoel wat je van indica soorten krijgt noemen ze stoned. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur omdat iedere soort dus zijn eigen kenmerken heeft.

Het effect van sativa soorten

Als je sativa gerookt hebt kun je meestal gewoon je dagelijkse dingen nog kunnen doen, sativa geeft je soms zelfs een creatief gevoel waardoor je juist dingen gaat ondernemen. Ook zijn de sativa soorten zeer geschikt om te gebruiken op feestjes omdat het je lichamelijk niet sloom of suf maakt.

Het effect van indica soorten

Als je indica soorten rookt dan zul je merken dat alle dingen die je nog moet doen wat zwaarder aanvoelen, ze noemen indica soorten ook wel eens ‘couchlockers’ dat wil zeggen dat je het liefst op de bank blijft zitten. Je lichaam voelt zwaar en soms kan een kleine beweging al vermoeiend zijn. Als je dus nog dingen moet doen, dan is de indica geen geschikte soort. Wel zorgt het effect voor een zeer ontspannen ervaring, heerlijk om een lange avond op de bank films te kijken.