Toppen – Hoe moet je een wietplant toppen?

Het toppen van een wietplant, wat is dat?
Toppen is hetzelfde als snoeien, je kort je plant dus in. Toppen is een techniek om de wietplant 2 hoofdtoppen te laten ontwikkelen en op deze manier meer opbrengst levert. Deze techniek pas je dus alleen maar toe in de groeiperiode van de wietplant. Het beste is om te zorgen dat je wietplant nog minimaal 1 week kan groeien, als je een getopte plant direct in de bloei zet groeien de twee toppen die daaruit ontstaan heel erg dicht op elkaar, hierdoor is de kans op toprot iets groter.

Wanneer kan ik mijn wietplant toppen?
Als je deze snoeitechniek toe gaat passen moet je wietplantje minimaal 2 vertakkingen hebben, de vertakkingen van het blad vallen hier buiten. Je kunt toppen totdat de bloei begint. Tijdens de bloei moet je niet meer toppen omdat de plant dan al zijn energie nodig heeft om het bloeistatium in gang te zetten.

Waar moet ik mijn wietplant afknippen om goed te toppen?
Op deze afbeeldingen kun je zien waar je de wieplant af moet knippen om het toppen op een goede manier te doen. Knip de scheut in één beweging van de plant af met een scherpe en schone schaar. Het kan ook met je vingers, maar zorg dan voor schone handen en nagels.

wietplant toppen

Zo ziet een wietplant eruit die nog niet getopt is.

wietplant toppen getopt

Hier zie je duidelijk dat het uiteinde van de hoofdstam getopt is.

Wat is het voordeel van toppen?
Het voordeel van toppen is dat je plant 2 hoofdtoppen krijgt in plaats van een enkele top. Hierdoor heb je iets meer opbrengst maar ook wat meer werk bij het oogsten.

Waarom zou ik mijn wietplant toppen?
De reden dat je topt kan zijn omdat je gewoon meerdere toppen en wat meer opbrengst wilt. Je kunt met deze techniek ook je wietplanten wat lager houden, daarom wordt toppen vaak toegepast in kleine kweekruimtes die meestal in woonhuizen te vinden zijn. Kweekkasten of tenten van 1×1 meter en 2 meter hoog zijn uiteindelijk beperkt mbt de ruimte.

getopte wietplant

Hier zie je duidelijk dat er twee hoofdtoppen ontstaan dankzij de kweektechniek ‘toppen’.

Wanneer zie ik resultaat als ik mijn wietplanten getopt heb?
Na een week zie je al duidelijk resultaat. Er onstaan nu 2 takken waar straks 2 toppen zullen groeien.

Hoe ziet mijn wietplant eruit voor en na het toppen?
Op onderstaande foto’s zie je het verschil van een getopte wietplant en een wietplant die niet getopt is.

wietplant normaal

Deze wietplant is niet getopt en heeft dus ook maar één hoofdtop.

wietplant toppen spreiden

De toppen worden vanaf het begin uit elkaar gehouden.

Je toppen uit elkaar houden

Op het moment dat je gaat toppen ontstaan er twee hoofdtoppen. Deze hoofdtoppen kunnen uiteindelijk dicht tegen elkaar aan groeien. Dit zal voornamelijk gebeuren als je vlak voor de bloei de wietplant gaat toppen. In dat geval heeft ze nauwelijks nog tijd om wat te groeien. Als je toppen dicht tegen elkaar aan groeien is de kans op rot een stuk groter. Je kunt dit al een heel eind voorkomen door te zorgen voor een goede luchtverplaatsing rondom te toppen. Het mag bij en tussen de toppen best een beetje waaien, hierdoor verdampt vocht makkelijker en ontstaat er minder snel toprot.

Wat je kunt doen is met stugge draad de toppen uit elkaar houden. Wees hier wel voorzichtig mee omdat je de takjes ook makkelijk af kunt breken. Als je de toppen uit elkaar kunt houden heb je minder snel last van rot en de toppen hebben de ruimte om te groeien en te verdikken.

Misschien heb je interesse in…

Het toppen en snoeien van wietplanten is een kweektechniek die veel toegepast wordt. Echter zijn er nog een aantal kweektechnieken waarmee je een wieplant laag kunt houden, je meer opbrengst of een hoger THC gehalte krijgt. Al deze technieken zijn zelf zeer makkelijk uit te voeren en zijn erg leuk om mee te experimenteren! Bekijk hier meer technieken zoals fimmen, klieven, Low Stress Training en scroggen.