Koolstoffilter – wat zijn koolstoffilters?

Koolstoffilters
Om de geur van de wietplanten te filteren voordat het de kweekruimte uit gaat gebruiken ze koolstoffilters. Deze filters zorgen ervoor dat de lucht die in de kweekruimte naar wiet ruikt gereinigd wordt voordat het naar buiten geblazen wordt. Een koolstoffilter heb je dus alleen nodig als je binnen wiet gaat kweken.

Kun je een koolstoffilter zelf maken?
Nee, een koolstoffilter is bijna niet zelf te maken, misschien dat de hele handige onder ons dit zouden kunnen.

Hoe ziet een koolstoffilter eruit?
Aan de rechter kant zie je een foto van een filter.

Hoe werkt een koolstoffilter?
De geurdeeltjes (negatieve geurionen) die zorgen voor de geur van wiet worden door koolstof omgezet in een neutrale geur (neutrale geurionen). Zo’n filter is niet alleen geschikt voor het wegnemen van de wietgeur bij een binnenkweek, maar ook voor alle andere negatieve geurionen. Bij de aanschaf van een filter zit er vaak een stofhoes bij, dit houdt eventueel stof uit de kweekruimte tegen zodat het koolstoffilter optimaal blijft werken. Je kunt deze stofhoes na iedere kweek even schoonmaken.

koolstoffilter wiet

Koolstoffilters met stofhoes voor wietplanten

koolstoffilters tegen wietgeur

Dit is een kwalitatief goed koolstoffilter zonder stofhoes.

Wanneer werkt mijn koolstoffilter niet optimaal?
Een filter verliest zijn werking als de luchtvochtigheid hoger is dan 80%. Door deze hoge luchtvochtigheid verliest de koolstof zijn filterende werking en de wiet geur zal dan alsnog gewoon ruikbaar zijn buiten je kweektent.

Wanneer moet ik een filter vervangen?
Je kunt met een koolstoffilter ongeveer 4 a 5 kweekjes draaien. Ze zeggen dat je een filter na een jaar moet vervangen. Na een tijd verliest de koolstof zijn werking.

Hoe groot moet mijn koolstoffilter zijn?
Op deze website gaan we er vanuit dat je 5 wiet planten hebt voor eigen gebruik. Dat kun je prima doen in een ruimte van 1 x 1 x 2 meter. Als je een filter zoekt voor je kweektent met deze afmetingen dan heb je voldoende aan een filter van 250 of 300 m2. Hetzelfde geldt voor afzuiging.