Tips voor een goede buitenkweek

Wat is de beste plaats om buiten wiet te kweken?
De beste plaats om buiten je wiet te kweken is als de omgeving voldoet aan een aantal zaken. Om te beginnen een plaats met veel zonlicht, een wietplant wilt het liefst alleen maar zonlicht, zoveel mogelijk. Plaatsen waar schaduw is of plaatsen waar tegels groen kleuren van de mos, die zijn niet geschikt voor een wietplant.

De aarde
Een goede tip om te weten of de grond geschikt is voor een wietplant. Brandnetels zijn familie van de wietplant en houden van bijna dezelfde grond. De grond moet open van structuur zijn, dus geen harde aangestampte aarde. Hoe losser de grond hoe beter de wortels hun weg naar beneden kunnen vinden. Dus als er brandnetels groeien, dan is de kans groot dat je wietplantje het daar prima zal doen.

Vochtige omgeving
Groeit er mos op de plaats waar je buiten wilt kweken? Dan is de plaats niet geschikt voor een wietplant. Mos houdt van vocht en niet van zon, de wietplant houdt echt niet van een vochtige omgeving met te weinig licht. De kans op toprot en schimmels is vele malen groter.

Hoe houd ik insecten weg bij mijn wietplanten?
Hang een plakstrip op! Op deze manier kun je zien wat er rond vliegt en indien nodig maatregelen nemen. Buiten is insectenbestrijding een stuk lastiger dan binnen. Er zijn genoeg biologische middelen om insecten te bestrijden bij een binnenkweek. Het is belangrijk dat je bij het bestrijden van ongedierte tijdig stappen onderneemt.

Hoe houd ik slakken weg bij mijn wietplanten?
Slakken reageren met koper. Kweek je in een pot dan kun je overwegen op een klein stripje koperdraad rondom je pot te klemmen. De slag zal een schokje krijgen en omdraaien. Misschien dat het ook werkt als je een cirkel koperdraad om de stam van de wietplant heen legt.

Indien je in een pot kweekt kun je de pot in een schotel zetten op een klein blokje hout. Dit blokje hout is veel kleiner dan de onderkant van de pot. Op deze manier maak je het slakken erg moeilijk om tegen de zijkant van je pot te klimmen. Je plant staat echter wel wat minder stabiel.