Wietkweken.com

Wiet kweken van A tot Z

Wietzaadjes ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen - Hoe moet je wietzaadjes op de goede manier ontkiemen?
Na de aanschaf van je wietzaadjes kun je beginnen met het ontkiemen van de zaden. Bij het ontkiemen van wietzaden is licht niet nodig. Zorg voor een zeer vochtige en warme omgeving en het zaadje zal vanzelf ontkiemen. Licht is pas nodig op het moment dat het plantje blaadjes krijgt

Wietzaadjes ontkiemen
Wietzaden kun je op drie manieren ontkiemen:

Ontkiemen in een bekertje water
Ontkiemen op een vochtige ondergrond
Ontkiemen in de aarde

Je wietzaadjes ontkiemen in een bekertje water
De grootste kans op ontkieming krijg je als je voor de goede temperatuur zorgt, een temperatuur van 22 tot 25 graden is ideaal. Vul een bekertje met water en doe er je zaden in, na 2 tot 4 dagen zullen je wietzaden openspringen en hun worteltje laten zien. Op het moment dat je het witte worteltje ziet verschijnen kun je ze gelijk in de aarde plaatsen, stop ze met het worteltje naar beneden in de grond en niet dieper dan 1 centimeter. Het steeltje wat uit het zaadje komt is niet de plant maar het worteltje.

Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond
Gebruik als ondergrond een materiaal wat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld watten of toiletpapier. Pak een schoteltje en leg daar een dekentje watten of een paar laagjes toiletpapier op. Maak het vervolgens nat en giet het eventueel overtollige water uit het schoteltje. Leg je zaden in de vochtige ondergrond, druk ze er een klein beetje in, voorzichtig. Hierna kun je het schoteltje afdekken met een ander schoteltje wat omgekeerd op legt. Hierdoor zal het water in de watten niet zo snel verdampen. Tussen 2 en 4 dagen zal het zaadje ontkiemen, zorg wel dat je het toiletpapier of de watten vochtig houdt, het mag namelijk niet meer uitdrogen.

Wietzaadjes ontkiemen in de aarde
Je kunt je wietzaden ook prima direct in de aarde ontkiemen. Stop je zaadje in de grond, maar niet dieper dan 1 centimeter. Dek dit af met een heel klein beetje aarde en druk dit licht aan. Zorg dat je aarde luchtig en los is, vast aangedrukte aarde is moeilijk doordringbaar door de wortels. Houd de aarde vanaf deze tijd constant vochtig. Het zaadje zal onder de grond ontkiemen en zijn plantje de grond uit drukken. Na 4 - 10 dagen moet er een klein plantje verschijnen.

Wietzaden ontkiemen samenvatting
- temperatuur van de omgeving 22 - 25 graden
- de omgeving moet vochtig tot nat zijn
- houd je ondergrond goed vochtig totdat de wietzadem ontkiemt zijn

Wat kan er aan de hand zijn als mijn zaden niet ontkiemen?
De meest voorkomende oorzaak is een te lage temperatuur. Wietzaden ontkiemen het beste bij 22 - 25 graden. Ook wanneer de zaden te vochtig liggen kunnen ze gaan rotten en dus niet ontkiemen.

 
  © Wietkweken.com 2010 - 2015